Ett problem är mängden vitgröe som angripit greenytorna, vilket bidrar till att göra dem ojämna och svårputtade. Foto: Getty Images

Följa

Stenson jagar täten

Henrik Stenson fick inte puttarna att trilla i och föll från fem till ett under par. Inför helgen jagar han unga amerikanerna Patrick Reed och Jordan Spieth, som delar ledningen på -5.

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-20 Uppdaterad 2015-06-20

Noterbara resultat

Woods bottenrekord – sämsta majorn som proffs

Spieth jagar Grand Slam – slog Ben Hogans rekord på fredagen

Noterbara resultat
d1. Patrick Reed (66-69), Jordan Spieth (68-67), 5

d3. Dustin Johnson (65-71), -4

d12. Henrik Stenson (65-74), -1

d35. Phil Mickelson (69-74), +3

d44. Rory McIlroy (72-72), +4

d60. Colin Montgomerie (69-76), Sergio Garcia (70-75), +5

—– CUT +5 —–

d79. Alex Norén (73-75), +8

d143. Rickie Fowler (81-73), +14

d150. Tiger Woods – (80-76), +16

US Open

Bild 1115622

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Aktuell ställning

Greenerna på Chambers Bay var redan under torsdagen föremål för spelarkritik. Phil Mickelson var besviken på hur de varierade i hastighet. Sergio Garcia delade med sig av sina tankar på Twitter.

 

”De är inte de bästa jag puttat på” sa världsettan Rory McIlroy efter första ronden. Colin Montgomerie var ännu tydligare: ”Greenerna är väldigt dåliga, vissa mer så än andra, och jag försöker inte vara kontroversiell (när jag säger det)”.

Vad Henrik Stenson tyckte om saken efter att ha slagit 37 puttar andra ronden och avslutat med två raka treputtar för bogey?

– Det är som att putta på brocolli. Jag vet inte vad jag ska säga mer. Om du säger vad du tycker kommer det att kosta, det är bara frågan hur mycket det här kommer att kosta mig. Jag bör nog lämna det vid vad jag har sagt, säger svensken till pressen efter 74-ronden och anspelar på att risken att bli bötfälld för sina kommentarer om banan.

– Jag är lite besviken med några av slagen jag slog, det var inte min bästa dag där ute, men så som banan spelas på eftermiddagen jämfört med förmiddagen är på gränsen till skrattretande. Jag tycker inte att USGA har tappat kontrollen över den. Det är bara att när banan torkar ut, med de här massiva unduleringarna, så blir vissa slag i princip omöjliga. Det handlar mer om banans design, fortsätter Stenson.

Världssexan inledde fredagen i delad ledning på fem under par, men sa till Svensk Golf på torsdagen att han räknade med att USGA skulle tuffa till banan som enligt honom ”går att göra hur svår, eller ospelbar, som helst”.

Men tävlingsledningen behövde faktiskt inte anstränga sig för att det skulle bli högre scorer på fredagen, det bidrog en stekande sol – som torkade ut och bakade de brunbrända svingelgräsytorna, som därmed blir än mer sårbara mot det inkräktande vitgröegräset – och en bris som blåste starkare än på förmiddagen.

 

Stenson gav sig birdieputtar på åtta av sina första nio hål men samtliga vägrade att trilla i trots vad som att döma av teve-bilderna såg ut att vara välslagna puttar.

– Jag gillar utmaningen, det gjorde jag igår också, för majors handlar om ett mentalt kraftprov och hur väl du kan behålla tålamodet. Jag tappade mitt tålamod på åttan. Slog ett kanonslag på nian men puttade nerför vad som såg ut som månens yta och treputtade för bogey, säger han och fortsätter.

– Du måste hålla koncentrationen och jag tycker att jag gjorde det bra förutom på ett hål (åttan). Men när vi är ute i sex timmar, vilket är en smula för länge, så tär det på en. Jag markerade alla puttar längre än 30 centimeter.

74-ronden (+4) ger Stenson en totalscore på 139 slag (-1) inför helgen, vilket ändå bara är fyra slag bakom ledarduon Patrick Reed och Jordan Spieth och lämnar svensken med ett skapligt slagläge inför fortsättningen.

– Om du spelar bra i det här mästerskapet kommer du att få de här förutsättningarna (i de sista grupperna sista 36 hålen) så det här var givetvis bra träning inför helgen.

Bild 1115620
I höstas kämpade de ihop i Ryder Cup. Nu slåss Jordan Spieth (t v) och Patrick Reed mot varandra i ledarbollen i US Open. Foto: Getty Images

Lördagens ledarboll utgörs alltså av den enda ljuspunkten i USA:s Ryder Cup-lag från Gleneagles 2014, där radarparet var obesegrade ihop och spelade hem 2,5 poäng till amerikanerna.

Reed och Spieth har också etablerat en omskriven, men vänskaplig, rivalitet som två av de starkaste framtidsnamnen inom amerikansk proffsgolf. Två gånger har de mött varandra i särspel på PGA Tour – det första vann Reed i Wyndham Championship 2013, det andra spelade Spieth hem i Valspar Championship i mars.

För Spieth, som noterade en utmärkt 67-rond på fredagsförmiddagen, är siktet i helgen inställt på att knipa sin andra raka majortitel medan Reed är på jakt efter sin första.

Närmast bakom Reed och Spieth jagar Dustin Johnson (65-71) och Branden Grace (69-67), båda fyra under par.


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-20
FöljaNyheter
Rulla till toppen