Mickelson är i form och gillar banan. Nu har han en ny chans att säkra sin samlade Grand Slam. Foto: Getty Images

Följa

Mickelson gillar jakten

Nytt år, ny chans. Phil Mickelson är sugen på att börja jaga US Open-segern, den enda majortitel han saknar. Då skulle han bli den sjätte spelaren att ta hem en "career Grand Slam".

Text: Karin Klarström • 2015-06-17 Uppdaterad 2015-06-17

US Open

Bild 1115555

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Världsranking

Jordan Spieth är den enda spelaren i startfältet som har chansen att ta en Grand Slam i år. De andra får vänta tills nästa år för att få börja med Masters.

En spelare som har en mer imponerande meritlista och längre karriär än de flesta i fältet är Phil Mickelson. Någon Grand Slam har han dock inte. Efter segern i The Open på Muirfield 2013 har han dock kommit ett steg närmare en ”career grand slam”, det vill säga vinna alla fyra majors under karriären. Det är något endast fem spelare tidigare lyckats med: Tiger Woods, Jack Nicklaus, Ben Hogan, Gary Player och Gene Sarazen. 

Han har jagat segern i hemmamästerskapet 24 gånger tidigare och har kommit nära många gånger. När det var dags för US Open på Pinehurst förra året hade Mickelson året innan spelat hem segern i British Open på Murifield, och eftersom både Masters och PGA Championship var säkrat tidigare återstod alltså bara US Open. Det gick inte vägen då, han slutade på en delad 28:e plats.

På tisdagen fyllde han 45, han gör i år sin 25:e start i tävlingen och längtan efter en seger i öppna amerikanska mästerskapet är fortfarande lika stor. Han har kommit tvåa två gånger, och slarvat bort några söndagsronder andra gånger.

– Jag har en stor utmaning framför mig och det är att vinna US Open och säkra min Grand Slam, och jag gillar den utmaningen. Det är ingen börda utan snarare en spännande möjlighet och varje år det är dags blir jag sugen på att ta mig an utmaningen och säkra en Grand Slam. Jag älskar det, sa Mickelson på presskonferensen han höll på sin födelsedag.

Inför förra årets chans på Pinehurst kände han att formen och spelet inte fanns på plats, men sedan dess har han långsamt jobbat sig tillbaka och känner nu att formen är bättre än på länge.

– De senaste två åren har varit frustrerande. Jag tycker inte att tekniken och formen har varit så bra som jag förväntade mig, men nu är jag i mitt livs form och på sistone tycker jag att jag har hittat svingplanet igen och jag slår slagen som jag tycker jag borde göra.

Han såg glimtar av storspel förra veckan, när han avslutade med en 65-rond och blev delad trea i FedEx St Jude Classic, ett bra genrep inför veckans utmaning.

Han gillar den kontroversiella Chambers Bay, en fråga som delar spelarledet i två. Mickelson tycker den påminner om St Andrews så han gissar att den som spelat bra på St Andrews ligger bättre till än andra den här veckan, och inte minst om tre veckor då just St Andrews står på schemat.

– Den här banan tillåter ett bra närspel att rädda slag som inte är helt perfekta. Det finns bra ytor att rädda sig från och det finns hål man kan gå för och jaga birdies. Den påminner både om Augusta och St Andrews i hur den spelas. Man behöver inte slå perfekta slag för att lyckas här.

Även om han är på sista nio i sin golfkarriär känner han sig inte stressad över att en Grand Slam är så nära, men samtidigt så långt bort. Han tror helt enkelt att det blir fler chanser, om det inte går vägen den här gången heller.

– Jag tror att en lång och följsam sving ger en lång karriär och en kort, våldsam sving ger en kort karriär. Jag har inte haft några stora skadeproblem och om jag fortsätter som jag har gjort de senaste åtta månaderna finns det ingen anledning att tro att jag inte kan fortsätta spela på den här nivån ett tag till.

Mickelson tippas dock högt upp bland spelbolagen som en kandidat till segern i veckans US Open. I den listan har han bara Rory McIlroy och Jordan Spieth framför sig.

Klockan 16:33 svensk tid inleder Phil Mickelson jakten på seger – och sin career Grand Slam.


Text: Karin Klarström • 2015-06-17
FöljaNyheter
Rulla till toppen