Chambers Bay stod spelklar för bara åtta år sen och är byggd på ett område som tidigare var ett enormt grustag. Foto: David Cannon, Getty Images

Följa

Chambers Bay – en unik US Open-bana

Ingen ruff runt green, svingelgräs över hela banan och greenunduleringar som fått vissa spelare att såga banan längs fotknölarna. Debutanten Chambers Bay lär spela en huvudroll i veckans US Open.

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-16 Uppdaterad 2015-06-16

Hög segerscore att vänta?

När Chambers Bay stod värd för U.S. Amateur för fem år sen var snittscoren 79,25 för de två slagspelsronder som spelades, då på en par 71-layout (under US Open är det par 70). Bland spelarna som inte tog sig vidare till matchspelet 2010 hittas bland andra Brooks Koepka (81), Jordan Spieth (83) och Russell Henley (82).

Bara fem spelare – Patrick Cantlay (70), Patrick Rodgers (69), Justin Thomas (69), Todd White (69) och Patrick Reed (68)  noterade ronder under par den veckan.

US Open

Bild 1115543

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Världsranking

Banans smalaste fairway är nästan 35 meter bred, greenerna är inte vaktade av två decimeter tjock taggtrådsruff och det finns bara ett enda träd på banan. Klart är att Chambers Bay inte är din genomsnittliga US Open-bana och de ändlösa spekulationerna kring vilket slags mästerskap vi kommer att bjudas på i år törstar mer än nånsin efter svar.

Årets US Open blir det första som avgörs på en bana helt sådd med svingelgräs och greenerna klipps på samma höjd som fairway så för att hjälpa spelarna urskilja vad som är green och vad som är fairway, för att veta om de får markera bollen, har gränsen markerats med vita prickar.

Bild 1115538
Banans enda träd, på det 16:e hålet. Här femte hålets, par 4, fairway och green. Foto: Getty Images

Definierande för Chambers Bay är banans kraftiga unduleringar. Henrik Stenson beskrev för Alex Norén banan som “Kingsbarns på steroider”. Visst förs tankarna till brittiska kustbanor vid första anblicken, men få linksbanor har så stora höjdskillnader som på Chambers Bay – knappt 60 höjdmeter skiljer banans högsta och lägsta punkt.

– Det är ett spektakulärt område, väldigt annorlunda greenområden. Undulerad links med stora höjdskillnader på många hål. Hål nio, par 3, har cirka 35 meters höjdskillnad från ena tee till green, sa Henrik Stenson till Svensk Golf efter ett tidigt besök på banan i slutet av april.

Bild 1115540
2010 avgjordes U.S. Amateur på Chambers Bay. Segraren då var Peter Uihlein, här på nionde tee. Foto: Getty Images

För första gången kommer två hål (eventuellt) att ha varierande par eftersom hål 1 och 18, som spelas i motsatta riktningar, kan spelas både som par 4 och par 5 beroende på vilken riktning vinden blåser. Spelas ettan som par 5, är 18 ett par 4 och vice versa.

USGA:s chef Mike Davis, som ansvarar för US Open, gick i våras ut och sa:

“Jag hävdar att det inte finns nån chans – ingen alls – att en spelare kan nå framgång på Chambers Bay om han inte verkligen studerar banan och lär sig den. Tanken att bara komma hit, spela två inspelsvarv, låta din caddie gå banan och förlita dig på banguiden, den spelaren är körd och kommer inte att vinna US Open.”

Ett uttalande som fick världsettan Rory McIlroy att replikera “Vad är Mike Davis handicap?”.

Inför veckan har banan också fått sin beskärda del kritik från spelare som tagit en tidig rekognoscerings-promenad runt den.

“Sett till greenerna är det här inte en mästerskapsbana. [Davis] idé av utslagsplatser är befängd. Det är inte golf. Jag bryr mig inte om vad nån säger. Den kommer att få mycket kritik från spelarna.”, sa trefaldige PGA Tour-segraren Ryan Palmer.

“Rapporterna [från spelare som varit där] är att det är en fullständig fars. Jag antar att nån måste vinna.” skrev Ian Poulter på Twitter innan han själv varit där.

Poulter har inför veckan gått ut officiellt och sagt att han inte kommer kommentera banan förrän efter tävlingen.

 

 

Robert Trent Jones Jr., som ritat banan, tar kritiken med ro.

– Det är fältet mot banan. De som skapat banan, sköter om den och sätter upp den är deras motståndare. Jag och Mike Davis är som målvakter. Jag är kompositören, Mike Davis dirigenten och spelarna står för musiken, säger Trent Jones Jr. till New York Post.

Bild 1115541
Hål åtta, par 5. Slänten till vänster om greenen är så brant att USGA tvingats förbjuda publiken från att vistas där. Foto: Getty Images


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-16
FöljaNyheter
Scroll to Top