Alfredsson avslutar i stil
"Det här blir sista gången jag får hålla den här", sa Helen Alfredsson när hon lånade Evian Championship-pokalen, som hon vunnit tre gånger, för ett foto efter ronden. Foto: Oskar Åsgård

Alfredsson avslutar i stil

ÉVIAN. Hon har redan bestämt sig, efter Evian Championship är tävlingskarriären slut. Men Helen Alfredsson visade med fredagens parrond att liret fortfarande finns där och är tillsammans med Sophie Gustafson bästa svenska på 33:e plats. – Jag älskar det här stället, säger Alfredsson som vunnit i Évian tre gånger.

Hon vann premiärupplagan 1994.
Segrade igen 1998.
Och 2008 fullbordade hon sitt hat-trick med tredje segern i Évian.

Den här veckan avslutar Helen Alfredsson sin tävlingskarriär just här i Évian, i det hon kallar för sin "favvotävling". Men än är det inte riktigt slut. Alfredsson spelade sig runt Evian Resort Golf Club på par på fredagen och 71-ronden placerar henne på delad 33:e plats, bäst av svenskorna tillsammans med Sophie Gustafson.

Hur hon förklarar det?
– Tja, jag slår ju bra slag och hänger definitivt med i längden, det är inte så att jag står med trätreor och sådant. I början av varvet hade jag inte kul, men sedan bestämde jag mig för att "vafan, ska du gå här och sura sista veckan", säger Alfredsson till Svensk Golf.

Efter fem hål var Alfredsson två över par, men sedan avverkades de sista 13 hålen på två under. I ett startfält med 120 av världens bästa spelare var det bara 45 som klarade av att hålla sig på eller under par. De svenska förhandsfavoriterna – Solheim Cup-stjärnorna Caroline Hedwall (+3) och Anna Nordqvist (+3) – gjorde det inte.

Men någon känsla av att hon kastar in handduken för tidigt finns knappast.

– Nej, verkligen inte. Det känns så klart och det är ganska skönt faktiskt. Beslutet är taget och då är det som det är. Antingen slutar man eller så slutar man inte. Jag har frågat Kent (Nilsson, hennes man) ofta om han inte kan hjälpa mig och säga när jag ska lägga av, men han har bara sagt att "oroa dig inte, du vet precis när det är dags". Så förra veckan så bestämde jag mig för att "nej, nu är det slut", säger Alfredsson.

Fast 48-åringen erkänner att det känns bra att kunna sluta med äran i behåll.

– Det är inte så att jag vill hålla på ännu mer, men att få sluta och slå bra golfslag och känna att jag inte behöver skämmas, att jag ändå kan hänga med tjejerna. Det ger en känsla av att jag faktiskt kan spela. Det värsta vore om man kom ut och patetiskt puttade fram den 200 meter och stod med träfemman eller trätrean.

Förra veckan tog Alfredsson sitt farväl i Sverige och hyllades av den svenska publiken på Vasatorp. I helgen skrivs sista kapitlet i en karriär som spänt över 24 år och gett 17 segrar på LPGA och LET.

– Jag älskar det här stället och att Kent är med. Det känns så kul att avsluta såhär, Sverige och den här tävlingen tillsammans. Det blev det optimala för mig, säger Alfredsson.

 

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!