1988 Liselotte Neumann vann US Open och den första svenska majorsegern. Nu har hon svarat för en ny klassiker. Foto: Getty Images

Följa

Lotta – historisk igen

1988 blev Liselotte Neumann historisk som första svenska spelare att vinna en major, US Open. 25 år senare är hon på nytt historisk. Nu som den första kapten att leda Europa till Solheim Cup-seger i USA. Vi pratar om en person som är amerikansk medborgare.

Text: Roger Andersson • 2013-08-19 Uppdaterad 2013-08-19

Då, 1988, inspirerade hon unga svenska tjejer att satsa på golfen. En av dessa var Annika Sörenstam som blev världens bästa golfare. Nu, i den historiska matchen, var Annika Lottas assisterande kapten.
– Lotta inspirerade mig och jag är säker på att den här segern kommer att inspirera tjejer i Sverige och Europa till att börja med golf, eller att försöka bli bäst, sade Annika efter att segern var bärgad.

Ett elegant lugn. Så har de europeiska tjejerna beskrivit vad Lotta Neumann tillfört det här laget. Det är en klockren beskrivning av hennes personlighet.

– Vi är tre helt olika personligheter men det har fungerat så bra under Lottas ledning. Hon är trygghet, sa den tredje svenskan i ledarteamet, Carin Koch, som också förklarade varför Europa vann:

– Lotta har lyckats sätta ihop ett lag med erfarenhet i kombination med rookies som känt att de tillhör laget och har något att tillföra. Kommunikationen inom laget har varit fenomenal, sa Carin, själv en av de främsta spelarna i Solheim Cup-historien. Sugen på att spela ska hon hem och plocka fram de egna klubborna till den nya europatourtävlingen Helsingborg Open 5-8 september.

Kapten Neumann håller med om beskrivningen:
– Alla har bidragit till den här segern. Inte minst Annika och Carin som styrt med att sätta ihop rätt spelare i foursome och fyrboll. Sedan har ju Caroline Hedwall och Charley Hull kanske stått ut eftersom Carro vann alla fem matcherna och 17-åriga Charley spelat fantastiskt.

På frågan om hennes viktigaste beslut den här veckan, så kom svaret att det var att vila några av de rutinerade spelarna och släppa fram rookies som Charley Hull och Jodi Ewart-Shadoff på lördagseftermiddagen där Europa vann alla fyra matcherna. Suzann Pettersen, Anna Nordqvist och Catriona Matthew vilade – och tog poäng på söndagen.

När Lotta Neumann först fick frågan om att bli kapten tackade hon nej. Men ändrade sig ganska snabbt bland annat övertalad av USA:s kapten Meg Mallon, men fick vänta på att få klartecken från Ladies European Tour. Ingen beklagar väl det beslutet en sådan här dag.

– Jag ändrade mig när folk lite tjatade och jag tänkte efter att det är en chans att bli historisk genom att vinna här. Sedan hade det varit Europa och fyra år till USA-match igen.

Hon blev historisk redan när laget presenterades. Aldrig tidigare hade sex rookies fått plats i ett lag.

– När jag var i Skottland och på British Open och tänkte till kring vilka spelare jag skulle välja till laget så handlade det om vilka som skulle fungera ihop. När jag valde Jodi Ewart-Shadoff så blev det också naturligt att ta med Charley Hull.

Där formades vilka som skulle spela ihop.

Lotta Neumann är sedan några år också amerikansk medborgare och bor i USA. Men när frågan om ”mixed feelings” kom så var hon stenhård:

– När det gäller Solheim Cup finns bara Europa.

Lotta Neumanns betydelse för golf i Sverige och Europa är förstås stor med så historiska ögonblick under 25 år. Sveriges insats i Solheim Cup genom tiderna är fantastisk. Det här har Sveriges Televisions Jens Lind tagit fasta på. Hans filmteam har följt Lotta och Solheim Cup-dramatiken här i Denver för en dokumentär som ska visas senare i år. Det känns som något väl värt att vänta på!
För Lotta väntar nu spel på Legends-touren här i USA, men först med familjen till Las Vegas och så småningom en helt ny karriär inom klädesbranschen, genom företaget Alp-n-Rock.
– Tyckte det verkade kul, en schweizisk dam som bor här i USA som driver företaget och något ska jag ju syssla med.

Har du fått en inbjudan att spela nya LET-tävlingen i Helsingborg?
– Nej, faktiskt inte.

Vad skulle du svara om du blev erbjuden ett wild card?
– Nja, jag ska nog hålla mig till Legends, svarade Lotta. Lite med ett leende och lite tveksamt. Så det är nog ändå läge för barndomskompisen och förbundskaptenen Katarina Vangdal att ställa frågan. Lotta har ju ändrat sig förr.
Dessbättre!

 

 

 


Text: Roger Andersson • 2013-08-19
FöljaNyheter
Rulla till toppen