Tianlang Guan, Dustin Johnson och Tiger Woods showar loss på det 16:e hålet under inspelsvarvet. Foto: Getty Images

Följa

14-åring lirar Masters

AUGUSTA, GEORGIA. De allra flesta 14-åringarna går i skolan på torsdag. Men inte Tianlang Guan. Han ska spela Masters och blir den yngsta någonsin i majorn.- Jag känner lite press, säger han.

Text: CM Hellsten • 2013-04-10 Uppdaterad 2013-04-10

Masters Tournament

Bild 1120522
Datum: 11-14 april.
Bana: Augusta National GC, Augusta, Georgia.
Prispengar: $ 8 000 000.
Vinnare: Bubba Watson (2012).

Startfält
Startlista
Aktuell ställning

Läs allt

Här hittar du alla artiklar om veckans Masters Tournament

Under måndagens inspelsvarv hade Henrik Stenson kommit till hål 7. Då såg han plötsligt hur en ung pojke i ett par neongröna byxor på hål 3 vinkade till honom.
Det var Tianlang Guan från Lion Lake Golf Club i Guangzhou, Kina.
Han är 14 år.
– Det är häftigt att se honom här, säger Henrik Stenson.
Vad gjorde du själv när du var 14…?
– Hm… Då drömde jag om en moppe. Jag började ju inte spela golf förrän jag var 11, 12 och hade väl fem i handicap så Masters var ganska långt borta då.

Tianlang Guan fick en inbjudan till Augusta efter att ha vunnit Asia-Pacific Amateur Championship i november och den här veckan blir han den yngste deltagaren någonsin i Masters Tournament.
– Publiken och spelarna här är så vänliga mot mig och golfbanan är väldigt bra. Jag ser verkligen fram emot det här. Jag kommer att vara nervös när tävlingen startar men jag ska försöka att inte sätta allt för stor press på mig själv utan gå ut och njuta av det här, säger Tianlang Guan under sin välbesökta presskonferens.

Hinner du med någon läxläsning här på Augusta? Undrade någon.
– Ja, jag har faktiskt med mig skolböckerna. Just nu håller jag på att lära mig engelska…

På onsdagen spelade Tianlang Guan ett inspelsvarv med Tom Watson. På måndagen blev det nio hål med Ben Crenshaw på förmiddagen och efter lunch fick 14-åringen följa med Dustin Johnson och Tiger Woods ut på banan.
– När jag var tre, fyra år såg jag tv-sändningen från när Tiger vann på Augusta. Jag har spelat med honom tidigare och han ger mig så många goda råd att jag känner mig som en bättre spelare efteråt.

Tiger Woods är imponerad av Tianlang Guan.
– Jag har pratat om honom med flera andra spelare. Jag menar, den här killen har inte ens åldern inne för att få lira high school-golf så det är otroligt svårt att förstå att han faktiskt ska spela Masters.

Det var en bekant på hemmaklubben som kände Ben Crenshaw och styrde upp så att de fick spela ett halvt inspelsvarv tillsammans.
Rond 1 och 2 får Tianlang Guan återigen spela med Crenshaw. Ansluter gör också italienaren Matteo Manassero.


Text: CM Hellsten • 2013-04-10
FöljaNyheter
Scroll to Top