Örås kan tänka sig flytta Masters

Nordea Masters har spelats på Bro Hof tre år i rad. Nu öppnar majoritetsägaren Björn Örås för en flytt av tävlingen vartannat år. Till södra Sverige – eller Danmark. – Om det skulle innebära en uppgradering av Masters så är jag intresserad, säger han till Svensk Golf.

När Björn Örås tog över Scandinavian Masters 2009 var det givna syftet att sätta den egna anläggningen Bro Hof på kartan. I förlängningen fanns också förhoppningen om att kunna få hit Ryder Cup och därför slogs det också fast att tävlingen skulle spelas där ända fram till och med 2018.

I år var det tredje gången Europatouren angjorde vackra Stadium Course intill Mälaren och banan lovordades av många.

Men nu öppnar Örås, som äger 80 procent av aktierna i Scandinavian Masters AB, upp för att tävlingen kan komma att spelas på andra banor i framtiden. Uppgifter till Svensk Golf säger att Örås har träffat representanter för såväl Barsebäck som PGA National för att diskutera framtiden och han bekräftar möten med flera intressenter.

- Absolut. Jag har träffat och har dialog med flera platser i Sverige och Danmark. Det är de som hör av sig av det enkla skälet att jag äger 80 procent av tävlingen, så de måste prata med mig. Men det finns ingenting bestämt, men det har förts dialog på flera ställen.

Varför skulle du vara intresserad av att flytta tävlingen från Bro Hof?
- Det kan jag svara på. Om en flytt skulle innebära att vi kan gradera upp vår budget på 60-65 miljoner till 80-90, då är jag intresserad. Och varför det? Jo, det kostar ungefär lika mycket att producera tävlingen vare sig du har en prispott som är si eller så hög. Det gör att de nya pengar vi kan lägga på toppen går väldigt ograverade till prispotten och det är trots allt den viktigaste faktorn för ett bra startfält. Vi vill ju att tävlingen ska upp på den här nivån att tävlingen är en självklarhet när de gör upp sina spelscheman och det är en bit kvar dit.

Det är inte så att det kostar dig för mycket personligen att driva tävlingen i nuvarande form?
- Det var en delikat fråga… Men nej. Masters gick plus minus noll första året jag ägde det. Förra året gjorde vi förlust med 4,6 miljoner. Hur det går i år vet vi inte, men bedömningen är ett litet plus. Så jag är verkligt glad och stolt för de tävlingar vi har presterat hittills. Jag tycker vi är på rätt väg.

Du nämnde Danmark som tänkbar spelplats också. Vad kan du berätta om det?
- Det finns önskemål från flera anläggningar som vill stå värd. Danmark har en dålig historia på att arrangera ET-tävlingar, så det är väl helt naturligt att de söker dialog. Men från att någon skulle vilja är steget långt till att göra det. Jag flyttar inte det här utan att det är något som lyfter tävlingen.

Rykten florerar också om att PGA National rustar för att etablera en egen tävling, istället för att söka samarbete med Örås och Nordea Masters. Den tanken är, av förklarliga skäl, Björn Örås inte särskilt förtjust i.

- Sverige skulle samla sig kring en riktigt bra tävling. Jag skulle välkomna PGA National att vara delägare i bolaget och varva tävlingen mellan där och Bro Hof, bara det är de rätta pengarna. Om det skulle komma en ET-tävling till, i Skåne, vore det inte helt lyckat. Lilla Sverige sliter för att ha en som fungerar bra, så ser jag ingen fördel i att ha två.

Var kommer Nordea Masters att spelas 2013?
- 2013 går det på Bro Hof.

Det är helt säkert?
- Det är helt säkert till annat sägs. Vi jobbar och planerar för att köra här.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!