Gösta Carlsson fick Runfelt-medaljen
Gösta Carlsson fick på fredagskvällen ta emot Erik Runfelt-medaljen, som Guldklubben beslutar om. Till vänster Guldklubbens sekreterare Bo Ericsson, till höger ordföranden Lennart Molander. Foto: Ove Ellemark

Gösta Carlsson fick Runfelt-medaljen

På fredagskvällen fick Gösta Carlsson, Barsebäck, ta emot Erik Runfelt-medaljen, den högsta utmärkelsen inom svensk golf. "Jag är väldigt stolt och smickrad", säger den 92-årige legendaren.

Erik Runfelt-medaljen instiftades 2000 av Guldklubben, en sammanslutning av de personer som erhållit SGF:s Guldmärke eller Guldklubba. Gösta Carlsson blir den sjätte i raden av mottagare. Tidigare medaljörer är:

2000: HKH Prins Bertil (postumt)
2003: Bengt Lorichs
2004: Annika Sörenstam
2005: Sven Tumba
2006: Göran Zachrisson

- Det är ett fint gäng jag har hamnat i. Jag blev väldigt glad men framför allt stolt och hedrad när jag fick beskedet, säger Gösta Carlsson, som på sitt 93:e år fortfarande är synnerligen aktiv och syns på sitt kära Barsebäck sju dagar i veckan.

Gösta Carlsson berättar att han träffade Erik Runfelt vid ett tillfälle.

- Det var på Tylösand i början av 1970-talet. Jag hade spelat med Bruce Grafton, som var pro på Halmstad GK och även var landslagstränare. När vi var på väg in i klubbhuset mötte vi Runfelt i dörren. Han visste inte vem jag var men vi lyfte på hattarna och hälsade. Jag minns att Runfelt sa till Bruce: "Jo, herr Grafton måste se över herr Öhrviks sving – han slår ju från toppen!"

- Han syftade på Ulf Öhrvik, som då var ung och landslagsaktuell, och som skulle bli min närmaste man på Barsebäck under alla år. Det var ett lustigt sammanträffande, säger Gösta.

Lennart Molander är Guldklubbens ordförande:

- Vid vårt årsmöte på torsdagen stod hundra procent av mötesdeltagarna bakom beslutet att tilldela Gösta Carlsson Erik Runfelt-medaljen.

I motiveringen kan man bland annat läsa att "Gösta Carlsson med en unik förmåga och viljestyrka utvecklat har Barsebäck till en av Europas främsta golfanläggningar."

Gösta Carlsson är entreprenören som inledde sin yrkeskarriär i belysningsbranchen och som i början av 1970-talet sålde sitt företag Järnkonst, med 1 000 anställda, till ASEA. 1974 övertog Carlsson golfbanan i Barsebäck av greveparet Ian och Marianne Hamilton. Under snart 40 år har anläggningen vid Öresund varit Göstas skötebarn.

Barsebäck har haft ett flertal Europatourtävling för såväl herrar som damer och var dessutom värd för Solheim Cup 2003.

Fotnot: I Guldklubbens statuter för Erik Runfelt-medaljen står: "Ändamål: Att belöna/hedra en enskild person för insatser som haft stor betydelse för svensk golfsport, gärna med anknytning till vår sports långa och hedrande historia och den sportsmanship som utgör fundamentet för allt golfspel. Det kan vara en extraordinär spelarprestation – idrottslig världsklass – eller visad sportsmanship, en synnerligen hedrande ledargärning utöver vad som krävs för erhållande av Guldmärket eller Guldklubban, en innovation eller uppfinning, till exempel på ban-, instruktions- eller utrustningsområdet, författarskap eller journalistik med mera. 

 • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  TV: Se PGA-proffsets närspelsyips
  • Jimenez udda majorladdning
   Spanjoren Miguel Angel Jimenez var dagens man i Senior Open på Carnoustie. Hans 65:a tredje dagen ger en fyraslagsledning inför sista dagen.
  • Björk har tätkänning i Frankrike
   Formen håller i sig för Alexander Björk. Han är delad trea inför helgen i Frankrike.
  • Dustin utmanas av amatör
   En kanadensisk amatör jagar US Open-segraren Dustin Johnson i Canadian Open. Men toppen är ett getingbo och 15 spelare är inom tre slag.
  • TV: Se svenskens drömslag
   I just det här läget var det svensk ledning i Senior Open.
  • Wessberg jagar seger i Skottland
   Den svenska kärlekssagan med Skottland fortsätter. Nu har Linda Wessberg skaffat sig bra segerläge inför avslutningen av Ladies Scottish Open.
  Igår
  Parnevik inspireras av Stenson
  • TV: Hemma hos – Andrew "Beef" Johnston
   Julgranen är fortfarande framme, emoji-kuddar finns överallt. Och Andrew "Beef" Johnston visar vad han har i kylen. Så här bor publikfavoriten.
  • Spieths skor smartare än tidigare
   Jordan Spieth hade svårt att hänga med i toppen av ledartavlan när Henrik Stenson och Phil Mickelson duellerade. Men han kan glädjas åt att han brände 1 984 kalorier. Den informationen fick han från sina skor.
  • Hon blir Annika Sörenstams första vicekapten
   Annika Sörenstam har gjort sitt första val som Solheim Cup-kapten. Catriona Matthews blir vicekapten för det europeiska laget, som är ute efter revansch.
  • Banrekord och två svenskor topp-10
   I veckan avgörs EM Dam på Hooks utanför Jönköping. Två svenskor är topp-10 efter två varv.
  • Dustin öppnade starkt i Kanada
   Dustin Johnsons formtopp bara fortsätter. Efter sina två segrar på senare tid leder han nu Canadian Open efter första ronden.