Välsvingande nordirländare. Michael Hoey höll nerverna i styr när han knep pokalen i Trophée Hassan II. Foto: Getty Images

Följa

Hoey snodde trofén

Han hade tre titlar i bagaget – men hade aldrig tidigare vunnit inför ögonen på en marockansk kungafamilj. Michael Hoey levererade prickfri golf när han tog hem Trophée Hassan II, på en av världens mest exklusiva banor.

Text: Henrik Lenngren • 2012-03-25 Uppdaterad 2012-03-25

Trophée Hassan II

Datum: 22-25 mars

Spelplats: Golf du Palais Royal, Agadir, Marocko

Prissumma: 1 500 000 euro

Segrare: Michael Hoey 

Slutställning

Race to Dubai

LÄS OCKSÅ

McGrane öppnade bäst (Artikel från torsdagens rond)

Sjöholm impade i blåsten (Artikel från fredagens rond)

Joel fajtas om trofén (Artikel från lördagens rond)

I Agadir har Robert Trent Jones Sr designat en estetiskt vacker och spektakulär bana där Atlantens vågor viskar vid sidan av fairways.

Kungapalatsets bana ligger bakom bruna, tjocka murar och har för andra året i rad stått för värdskapet för Trophée Hassan II.

“Förmodligen är klubben mer otillgänglig för allmänheten än Augusta National”, sa John Daly, som missade cutten efter två ronders spel.

Amerikanen fick sällskap av åtta svenskar.

Joel Sjöholm var ensam av de blågula att ta sig vidare till helgens upplösning. 27-åringen, som har Muhammad Alis motto “Viljan måste vara större och starkare än talangen” som drivkraft, kunde inte riktigt reprisera sina fina insatser tidigare i veckan. En dubbelbogey på det svåra tredje satte prägeln för en tung rond där “El Toro” föll fritt genom resultatlistan – från fjärde till 25:e plats.

Inte heller Matteo Manassero, en 18-årig produkt från den italienska talangfabriken, kunde riktigt utmana från sin position i ledarbollen. Manassero var i behov av seger för att knipa en direktbiljett till US Masters om två veckor, men fick inte spelet att stämma rakt igenom och slutade delad sexa på -12.

Hoey drog längsta strået

Inför slutronden var 14 spelare inom fyra slags marginal, och det var ovisst in i det sista även på söndagseftermiddagen.

Jamie Donaldson, 43:a inför söndagens spel, startade på tian och var nio under par efter tio hål. Det blev visserligen 61 slag istället för 59, men walesarens avslutning var av det delikataste slaget. Donaldson sänkte inspelet för eagle – rondens tredje (!) – och norpade därmed åt sig banrekordet på Golf du Palais Royal.

Hans 13 under par räckte emellertid inte hela vägen.

Ingen kunde hota Michael Hoey, som imponerade stort ronden igenom. Nordirländaren hittade snabbt hastigheten på de tuffa greenområdena, med dryga tio på stimpen, och gick de första nio hålen fem under par. Två och en halv timme signerade han scorekortet för 65 slag och -17 totalt. 

Därmed tog Hoey, 98:a på världsrankingen inför veckans tävling, sin fjärde ET-titel i karriären.

“Det känns fantastiskt. Jag förväntade mig att det skulle bli tufft, även om jag trodde att det skulle bli ännu tajtare i slutet. Men att se bollen landa på 18:e greenen gjorde mig glad”, sa Hoey på den påföljande presskonferensen.

“På senare tid har jag jobbat hårt tillsammans med min coach. Nu är svingrytmen riktigt bra – och puttningen fungerar.”

Damien McGrane kom tvåa – distanserad med treslag. För insatsen belönades han med knappt 1,5 miljoner kronor.

LET: Lunn vann i Marocko
PGA: Tiger jagar sjunde inteckningen
LPGA: "Har en låg score i kroppen"

Text: Henrik Lenngren • 2012-03-25
FöljaNyheter
Scroll to Top