Säsongsdebut för "Fidde"
En skadad tumme har hållit Jacobson borta från tävlande i tre månader Foto: Getty Images

Säsongsdebut för "Fidde"

LOS ANGELES: Fredrik Jacobson är nu skadefri och tillbaka på tävlingsbanan. Veckans Northern Trust Open på Riviera blir hans första tävling sedan i november förra året i Kina. En skadad tumme har hållit honom borta.

Det var när Fredrik arbetade i trädgården hemma i Sverige som en gren träffade honom på tummen och skadade ett ledband så svårt att han var tvungen att gipsas i fyra veckor. Sedan har det varit rehabilitering som stått på schemat. Skadan liknar den man kan få vid skidåkning när man fastnar med staven och brukar därför kallas "skidåkartumme". Han kommer troligtvis att känna av skadan ända fram till sommaren.

- Jag har kunnat slå och spela en månad ungefär. Men jag har inte kunnat slå flera dagar i rad. Jag har slagit en dag och sedan vilat och så där. Jag fick börja med halvsvingar och har fått träna med ett lägre tempo, 70 – 80 procent. Men det kommer att ta lång tid innan det är helt bra, men min förhoppning är att det är starkt nog för att det inte skall kunna bli värre.

Två tävlingar på 4,5 månader
När Svensk Golf träffar honom under ett inspelsvarv på vackra Riviera verkar han inte hålla igen när han slår upp bollen i greenkanten på det 275 meter långa tionde hålet. Men skadan kom olägligt. Fredrik hade sin bästa säsong på många år under 2011. Han tog sin första efterlängtade seger i USA och endast en storspelande Martin Kaymer hindrade honom från att vinna WGC-tävlingen i Kina i november. Men sedan dess har han mest varit hemma i Florida och tillbringat tid med familjen.  Alice sju år, Emmie  sex och Max fyra år har sett ovanligt mycket av pappa den senaste tiden.

- Jag tog en månad ledigt efter Tour Championship och spelade de två tävlingarna i Asien, så det är två tävlingar på fyra och en halv månad. Det är alltid jobbigt att resa ifrån barnen och familjen men jag är väldigt sugen på att komma igång nu.

Hämtning och lämning av barn i skolan byts nu med att tampas med Adam Scott, Luke Donald, Sergio Garcia som också gör sina första tävlingar i USA för säsongen.

38:a i världen
Förra årets starka säsong har gjort att Jacobson nu är rankad 38:a i världen och med det kommer han med i alla majors och WGC tävlingar under året. Redan nästa vecka är det dags för den första WGC-tävlingen, matchspelet i Phoenix. Det är en av orsakerna att han kom till start den här veckan, på en bana som inte har bjudit honom på några stora framgångar.

- Jag har inte haft några större framgångar här på Riviera. Men det skall bli skönt att få några tävlingsrundor i kroppen innan matchspelet. Jag har inte spelat fyra, fem dagar i rad som det kommer att bli här. Det kommer att bli lite av en testvecka för tummen och se hur den återhämtar sig mellan rundorna. Men samtidigt är det ju alltid så att man vill vara med och hugga när man är med i tävlingen.

Och nu börjar en intensiv period med större tävlingar på PGA-touren. Efter matchspelet kommer Honda Classic på hemmaplan där han brukar ha en hel hejaklack på plats med släkt och vänner och efter det är det Cadillac Championship på Doral, också det en tävling som ingår i World Golf Championship.

Efter vinsten och att ha varit med i toppen av majors och stora tävlingar förra året har man nu lyxen att kunna planera sitt år som han vill.

- Det är klart att det är skönt att vara tillbaks i WGC-tävlingarna igen och slippa kvala till majors. Kvalen är ju oftast 36 hål på en måndag när man spelat på söndagen. Nu har jag en chans att se till att jag är utvilad till de stora tävlingarna istället.

Kanske kan även det ofrivilliga skadeuppehållet göra att vår mest framgångsrike svensk under 2011 kan upprepa de framgångarna även under 2012.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!