Stanleys Cup
Stanley Cup är trofén som NHL-lagen spelar om. Det här är Kyle Stanleys pokal efter segern i Phoenix. Foto: Getty Images

Stanleys Cup

Förra veckan var det Kyle Stanley som tappade en stor ledning under sista varvet. Den här gången drabbade det Spencer Levin. Den som vann nu? Kyle Stanley…

Söndagen 29 januari var Kyle Stanley på väg mot sin allra första seger på PGA Tour. 24-åringen från Seattles utkanter ledde med fem slag inför slutvarvet av Farmers Insurance Open på Torrey Pines. Han såg ut att hålla ända in i kaklet. Inför det sista hålet hade han fortfarande tre slags försprång.
Då kollapsade Kyle.
Och föll i särspelet mot Brandt Snedeker.

Spencer Levin följde det dramat framför en tv-skärm i San Diego. Han hade själv delat ledningen med just Kyle Stanley efter rond 1 men tappat och slutat 43:a.
Touren packade ihop i Kalifornien och begav sig 50 mil österut till Arizonas öken och Waste Management Phoenix Open.
På TPC Scottsdale skaffade sig Spencer Levin ett försprång på hela sex slag inför söndagens avslutning.
Levins ledning var den tredje största i tävlingens historia efter 54 hål.

Spencer Levin befann sig alltså i exakt samma situation som Kyle Stanley veckan innan. 27-åringen från Sacramento hade en gyllene chans att ta sin första triumf på PGA Tour.
Men återigen blev det ett sammanbrott.

Efter halva rundan hade försprånget krympt till fyra slag. Levin var då ett över par för dagen och -16 totalt. En trio bestående av Ben Crane, John Huh och Kyle Stanley var -12.Två hål och en bogey senare var Spencer Levin +2 och -15. Då var han bara två slag före Kyle Stanley som ryckt sig loss ur klungan.
Efter ännu en bogey var Levin -14 efter 12 hål. Då var Stanley i kapp.

Spencer Levin gick med hängande huvud bort från greenen och tände en cigarett för att försöka förstå vad som precis hade hänt.
Han tog ett halsbloss och suckade.
Innan Levin ens hade hunnit fimpa ciggen var han inte längre i delad ledning. Kyle Stanley hade gjort en birdie på hål 14 och var då -15, ett slag före Levin.
När ledarbollen kom till samma hål lyckades dock Spencer Levin tillfälligt stoppa den negativa trenden och efter en birdie var han återigen i delad ledning på -15.

På hål 15 skickade han sitt utslag till höger in bland kaktusbuskarna, han tog fram puttern ur  bagen och knackade fram bollen till ruffkanten. Caddien fick hjälpa till med att ta bort kaktustaggar från rygg och höger bakdel.
Sedan skickades tredjeslaget – ner i vattnet.
Det slutade med en dubbelbogey.
Där kraschade drömmen för Spencer Levin. Han var då -13 och två slag efter.

I stället tog Kyle Stanley & Ben Crane över som ledarboll. Crane hämtade in ett slag på 17:e efter en birdie där Stanley missade utslaget och hamnade bland kaktusbuskarna och fick nöja sig med ett par. Han var då ett slag efter.
Närmare än så kom aldrig Crane.

Kyle Stanley kom in på 65 (-6) och med 269 (-15) vann han till slut med ett slag före ensamma tvåan Ben Crane.
Spencer Levin, som under de tre inledande varven noterat 65-63-68, fick nu signera ett scorekort som innehöll två birdies, fyra bogeys och en dubbel för 75 (+4). Med 271 (-13) slutade Levin på bronsplats.

Kyle Stanley kommenterade den dramatiska dagen så här i en TV-intervju direkt efteråt:
- This is golf… Man måste bara acceptera att det kan gå upp och ner. Jag hade otroligt bra support från mina föräldrar som hjälpte mig att gå vidare efter det som hände förra veckan. Här i Phoenix har jag bara gått ut och spelat mitt spel och det är tur att jag har ett kort minne. Det känns förstås fantastiskt att vinna och jag vill verkligen tacka mamma och pappa – de har gjort så mycket för mig.

Den ende svensken som klarade kvalgränsen, Carl Pettersson, avslutade med andra raka 70-ronden (-1) och med 279 (-5) delar han 33:e plats.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!