Grönberg enda hoppet
På birdiejakt. Mathias Grönberg måste storspela under måndagens avslutningsrond för att knipa en biljett till PGA-touren. Foto: Getty Images (arkivbild)

Grönberg enda hoppet

Tre svenskar är i princip borträknade – men för Mathias Grönberg är biljetten till PGA-touren fortfarande aktuell. Grönberg behöver avancera 28 placeringar under måndagens slutrond.

I PGA-golfens värld är det på måndagar sista lektionen i kvalskolan genomförs. Så också i år, då 166 kandidater slåss om 25 platser till 2012 års PGA-tour.

För de fyra närvarande svenskarna är läget minst sagt prekärt.

Förutsättningarna är bäst för Mathias Grönberg, som efter fem ronder är -3 och därmed fyra slag från den gräns som åtskiljer PGA-anställning med spel på Nationwide Tour.

Grönberg fyrade av sin andra 70:a för veckan och avancerade till 53:e plats.

David Lingmerth, som laddade upp med en tävlingsfri månad hemma i Arkansas, var -4 för dagen efter 17 hål men avslutade med en dyster trippelbogey och kan därmed bara hoppas på ett måndagsmirakel. Lingmerth är +3 totalt.

Daniel Chopra medverkar i slutkvalet i hopp om att förbättra sin kategori, men +4 räcker knappast till.

För Richard S. Johnsons vidkommande har de senaste två ronderna inneburit fritt fall genom resultatlistan. "Stanley" parkerar på 141:a plats på +8.

Högst upp på leaderboarden hittar vi Marco Dawson. Den bockskäggsprydde amerikanen har kopplat greppet om segern i det som i mediernas värld ofta framställs som "skräckens kval".