Yani Tseng på väg att skriva in sig i rekordböckerna som den yngsta spelaren hittills, män som kvinnor, att vinna fyra majortitlar. Foto: Getty Images

Följa

Tseng i full kontroll

Världsettan Yani Tseng dominerar LPGA Championship såhär långt och har fem slag tillgodo på Cindy Lacrosse och Morgan Pressel inför söndagens avgörande rond. En seger skulle göra Tseng till historiens yngsta med fyra majortitlar i bagaget.

Text: Oskar Åsgård • 2011-06-26 Uppdaterad 2011-06-26

Wegmans LPGA Championship

Bild 1111699
Speldatum:
23 – 26 juni
Spelplats: Locust Hill Country Club, Rochester
Prispengar: $ 2 500 000
Titelförsvarare: Cristie Kerr (2010)

Aktuell ställning

Tidigare artiklar:Svenskorna avancerar
Tseng imponerar

Bara 22 år gammal, men helt överlägsen.

Och nej, det är inte Rory McIlroy vi talar om. Yani Tsengs överlägsenhet är mycket mer dokumenterad än så.

Taiwanesiskan slutade visserligen bara tvåa i årets första major, Kraft Nabisco Championship, men har vunnit fyra titlar i år – två vardera på LPGA och Ladies European Tour – och bara slutat sämre än sjua i en av tio tävlingar hittills i år.

Första majortiteln bärgade Tseng som 19-åring i just LPGA Championship 2008. Då spelades mästerskapet på Bulle Rock i Havre de Grace, Maryland.

Den här veckan är Locust Hill i Rochester, New York spelplatsen, men segrarinnan ser ut att bli densamma.

– Jag var väldigt laddad. Det kändes bra när jag jobbade på rangen och mitt tempo är mycket bättre än de två första dagarna, sa Tseng på presskonferensen.

Och om spelet de två första dagarna bara räckte för att hålla konkurrenterna ett slag bakom sig, utökades försprånget nu till fem slag när spelet stämde till fullo.

Tseng spelade smart och tålmodigt, tog chanserna när de bjöds och undvek dyrbara misstag. Sex birdies och blott en bogey tog henne till 13 under par och en bekväm position inför söndagen.

Redan idag är Tseng den yngsta kvinnan hittills genom tiderna att ha vunnit tre majortitlar. Vinner hon på söndag blir hon yngst av alla – Tiger Woods inräknad – att ha fyra majortitlar på meritlistan, bara 22 år fyllda.

– Det låter ju ganska trevligt. Jag jobbar mot det. Jag ska bara gå ut och le hela dagen imorgon, spela smart och ha kul. Men visst har jag (rekordet) i tankarna, jag är här och försöker vinna ytterligare en major.

Närmaste utmanarna är Cindy Lacrosse och Morgan Pressel på -8. En på pappret farlig utmanartrio är Paula Creamer, Cristie Kerr och Stacy Lewis (som vann Kraft Nabisco Championship före Tseng) på -5, men för att de ska ha någon chans att blanda sig i segerstriden krävs att Tseng kollapsar.

Hjorth klättrade in bland topp-10
Från svensk synvinkel är Maria Hjorth det största glädeämnet efter tre ronder. Hjorth är fyra under par efter den stabila rondserien 71-71-70 och delad nia. Ett resultat som dock kunde varit ytterligare några slag bättre.

– Hade en bra rond idag. Gjorde några bra parräddningar och träffade massor av hålkanter med mina birdieputtar. Krävde mycket tålamod, men jag är fortfarande i en utmärkt position inför sista ronden, skrev Hjorth på Twitter.

Hjorth slutade på delad 19:e plats i årets första major, ett resultat hon har alla förutsättningar att förbättra på söndagen.

Karin Sjödin föll tillbaka till delad 26:e plats med en 73-rond och Anna Nordqvist tappade till delad 41:a plats efter en 74:a. Sophie Gustafson är delad 66:a, fem över par sammanlagt.


Text: Oskar Åsgård • 2011-06-26
FöljaNyheter
Rulla till toppen