Följa

Följ svenskorna live i tv

Det är redan dags för nästa major. Den här gången är det damernas tur att göra upp, och LPGA Championship sänds live i Viasat Golf. Det är första steget i kanalens satsning på att visa mer damgolf på tv.

Text: Karin Klarström • 2011-06-22 Uppdaterad 2011-06-22

Viasat har de svenska tv-rättigheterna till de internationella tourerna, men för den svenska tv-publiken är det först och främst herrarnas Europa- och USA-tour som livesänds regelbundet. Nu är det dock dags för Viasat Golf att satsa mer på damerna. Det börjar redan den här veckan, då det är dags för damernas andra major för året: LPGA Championship. Viasat Golf sänder live alla dagar, sammanlagt tio timmar under de fyra dagarna.

När ni sände årets första major för damer, Kraft Nabisco Championship, valde ni att endast visa två av dagarna live. Varför?
– Vi tyckte att det passade bäst in i tablån med tanke på övriga sändningar från herrarnas PGA Tour och Europatouren den veckan. Dessutom ville vi först se kvalitén på produktionen för att göra en bedömning av hur mycket vi skulle behöva bearbeta den för att säkerställa en tillräckligt god upplevelse för våra tittare, säger Viasats sportchef Per Tellander till Svensk Golf.           

Utöver veckans major kommer kanalen i sommar också att visa damernas US Open (7-10 juli), Evian Masters (21-24 juli), damernas British Open 28-31 juli och i september skickar kanalen Göran Zachrisson och Catrin Nilsmark till Irland för att bevaka Solheim Cup på plats.

Varför sänder ni så lite damgolf i Viasat?
– I år sänder vi ganska mycket. På tisdagkvällar sänder vi dessutom sammandrag från tävlingarna på både Ladies European Tour och LPGA, säger Tellander.

– Produktionerna från många tävlingar är inte anpassade för de internationella tv-bolagen vilket gör att de innehåller svarta hål etc. Det finns en stor utmaning i att arbeta med dessa produktioner och vi måste säkerställa en tillräckligt god upplevelse för våra tittare, fortsätter han.

Vad är det som avgör om ni ska sända eller inte?
– Det som avgör är dels utrymme i tablån, dels kvaliteten på produktionerna. Vi brottas alltid med prioriteringar, och egentligen är det tittarnas önskemål som ofta får styra.

Hur ser tankarna ut på lite längre sikt för er damgolfsatsning?
– Nu ser vi fram emot en späckad sommar med många stortävlingar och Solheim Cup, sen får vi utvärdera säsongen framåt hösten och se vad vi kan utveckla vidare.

Så här sänder Viasat Golf veckans major:

Torsdag-fredag: 18.30-20.30
Lördag-söndag: 22.00-01.00.
Tommy Billberg kommenterar. Eftersom LPGA visas kommer herrarnas PGA-tour att sändas parallellt i TV10.


Text: Karin Klarström • 2011-06-22
FöljaNyheter
Scroll to Top