Åskväder över golfbanan kan vara direkt livsfarligt, anser experter på elektricitet Foto: Getty Images

Följa

Lek inte med åskan

På torsdagen fick fyra människor föras till sjukhus efter ett blixtnedslag på Söderköpings Golfklubb.Och experter på elektricitet varnar för att inte ta åska på golfbanan på allvar.– Det är direkt livsfarligt och man bör söka skydd så fort man hör åskan, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

Text: Martin Strömberg • 2011-06-10 Uppdaterad 2011-06-10

Frågor och svar – åska

Frågor och svar om åska

Så säger reglerna

Det finns ingen statistik över hur många människor som skadas i samband med åska på svenska golfbanor. Men just bristen på aktuella fall tror Cooray kan vara en fara då bristen på respekt för åskan försvinner gradvis.

– Det är livsfarligt även om sannolikheten att träffas är förhållandevis låg. Du är mycket utsatt på ett öppet fält och i USA finns en större respekt efter många olyckor, berättar Cooray.

En studie av en analys av US National Oceanic and Atmospheric Administration 1997 är egentligen det enda material som finns när det gäller sambandet mellan golf och olycksfall vid åska. Studien granskade 3239 dödsfall på grund av åsknedslag under 35 år och fann att 159 stycken, eller knappt fem procent, inträffat på golfbanor.

Största andelen av dödsfallen kom i parker, skogar, lekplatser eller på öppna fält, och om man sätter antalet personer som spelar golf i relation till antalet människor som deltar i andra aktiviteter så blir bilden lite annorlunda.

– I och med att frontåskväder kan komma oerhört snabbt, och att det ofta kan vara långt till skydd när man är ute på en golfbana, så är mitt råd att så fort man hör åska så ska man söka skydd, säger Cooray.

Det finns klubbar som har byggt små hus med åskskydd utmed banan, bland annat Upsala GK. Det är något som Cooray tycker är en bra lösning.

– Det är en billig investering i jämförelse med att någon ska behöva skadas för livet eller ännu värre, säger han.

Och om man drabbas av ett åskoväder när man är mitt ute på banan så finns det inte så många bra sätt att skydda sig på. Men man ska inte ställa sig under ett träd.

– Nej, det enda man kan göra är att försöka hitta en låg punkt och huka sig med fötterna tätt ihop, säger Cooray.

Golfspelarna som drabbades på Söderköpings GK fick lämna sjukhuset efter observation. Även om man inte drabbas av en direkt träff kan man få besvär i efterhand.

– Ja, det är vanligt med balansproblem, huvudvärk och psykiska problem, berättar Cooray.

Enligt SMHI kommer åskvädret att finnas kvar över Sverige ett tag till. Under helgen kommer det att beröra främst Svealand men eventuellt också norra Götaland och södra Norrland.


Text: Martin Strömberg • 2011-06-10
FöljaNyheter
Rulla till toppen