Alexander Norén bläddrar nyfiket i ett officiellt US Open-program inför sin debut i den amerikanska majorn. Foto: CM Hellsten

Följa

Alex US Open-quiz

Först vann Alexander Norén sin andra ET-seger, dagen efter kvalade han in till British Open. Och nästa vecka debuterar han i US Open på Congressional utanför Washington D.C. Men vad kan han egentligen om den amerikanska majorn? Här är en quiz.

Text: CM Hellsten • 2011-06-10 Uppdaterad 2011-06-10

Söndagen 5 juni vann Alexander Norén SAAB Wales Open på Celtic Manor och han fick 344 358 euro, en pokal samt en champagneflaska men den hann han aldrig njuta av.
Direkt efter prisceremonin satte han sig i en bil tillsammans med Johan Edfors och körde tre timmar till London.
I måndags väntade kval till British Open. Alex lyckades s��kra en plats i startfältet på Royal St George’s i Sandwich, Kent som avgörs 14-17 juli.
I tisdags landade han i Stockholm.
Torsdagen tillbringades ute på Bro Hof Slott GC.

Har du hunnit smälta allt?
– Efter min allra första seger för två år sedan var jag otroligt glad och alla tvivel om jag inte kunde vinna bara släppte. Nu blev det lite konstigt eftersom jag var tvingad att åka och kvala till British direkt dagen efter. Nu fattar jag verkligen att det roligaste med att vinna är själva spelet, att gå där och försöka slå de andra på söndagen.
När firade du segern?
– Jag skulle göra det efter kvalet men då var jag så trött och skulle till Sverige. Skumpan står fortfarande oöppnad hemma.
Hur har tiden mellan dina två European Tour-segrar varit?
– Jag spelade det jämnaste spelet 2008, året innan första vinsten, men blev sedan bättre på att spela och scora och så fungerade allt när jag vann i Schweiz 2009. Banan passade mig, man behövde slå långt och ha bra närspel och den veckan hade jag det. Självförtroendet höjdes och resten av säsongen var kanon. Trots bra spel så kom jag till tävlingar och visste inte riktigt hur jag skulle svinga och det var hela tiden ett sökande. Jag tyckte aldrig att jag var tillräckligt bra. Under 2010 fortsatte jag söka och så blev det inte så bra som jag trodde eftersom jag inte kunde släppa tanken på att jag inte var tillräckligt bra. Jag bytte tränare två gånger men gick till slut tillbaka till Pete Cowen och Mike Walker. I slutet av 2010 när jag körde på egen hand så fick jag ta tag i allt själv och tänkte att det här är ända sättet.  Jag tänker inte lyssna på någon annan.
Varför inte?
– Jag tror att det är svårare att vara tränare för en tourspelare än för en amatör. Vi proffs har slagit så många slag och har djupt rotade känslor för hur man ska svinga och slå speciellt på banan. När jag tog tag i det själv så började jag spela bra och hade en ganska bra höst och vinter och då tänkte jag att skulle börja träna med Pete och Mike – fast ändå ha största kollen själv. Och det har jag fortsatt med – jag litar inte på någon till hundra procent när det gäller golf.
Så vad gör tränarna?
– Jag och Mike brukar köra chipptävlingar och så säger han: varför slår du det där slaget? Då får jag tänka igenom det. Sedan har jag också börjat spela mycket mer golf, jag tränar mindre och spelar mer på banan och det är därför det har gått bra nu, så det kommer jag att fortsätta med.
Bort från drivingrangen alltså?
– Ja, så mycket som möjligt. Jag vill aldrig slå slag som inte har någon betydelse, för det sätter sig djupt om du missar. Därför försöker jag alltid spela mot någonting och försöker få in mycket fler rundor under träningspassen.

På söndag flyger Alexander Norén över Atlanten för att nästa vecka debutera i US Open som arrangeras på Congressional Country Club utanför huvudstaden Washington D.C.
– Det ska bara bli otroligt kul att få spela på en sådan bra bana. Jag är dålig på att sätta upp mål, varje gång som jag gör det så har jag antingen struntat i det eller så har jag inte klarat av att uppfylla målet. Jag försöker bara förbereda mig så bra jag kan och gör precis samma grejer som jag alltid gör oavsett vilken tävling det är. Spelar jag som jag gjorde förra veckan så har jag en bra chans.

Inför avresan testade vi Alexander Noréns kunskaper om den amerikanska majorn. Här är hans US Open-quiz:
1) Du debuterar nu i US Open och det finns faktiskt de som har lyckats vinna majorn i sitt allra första försök. Amatören Francis Ouimet 1913 var den senaste att lyckas med den bedriften. Hur många andra har gjort det?
1) 3
x) 4
2) 5

Alex: Tre till tror jag, så jag svarar en etta.

2) Det här blir tredje gången som US Open spelas på Congressional, tidigare besök var 1964 och så 1997 – vem vann just då?
1) Lee Janzen                                                         
x) Payne Stewart
2) Ernie Els

Alex: Det vet jag – Ernie Els. Jag kollade på tv jättemycket under den tävlingen. Det var Els mot Montgomerie och häftigt att se. Tom Lehman var också bra med men han slog i vattnet på 17:e. Och Venturi vann där -64.

3) Vad har banorna Interlachen och Hazeltine gemensamt?
1) De har samma arkitekt
x) De ligger båda i Minnesota
2) De har både arrangerat US Open och Ryder Cup

Alex: Hm… Jag tar det sista alternativet.

4) En bana har arrangerat US Open vid hela åtta tillfällen, det är rekordmånga. Senaste gången som golfklubben stod som värd var för fyra år sedan. Vad heter anläggningen?
1) Oakmont
x) Oak Hill
2) Baltusrol

Alex: 2007, jaha, då måste det vara Oakmont.

5) Congressionals Blue Course kommer i år att mäta 7 574 yards och det blir då den näst längsta banan i US Open-historien. Vilken bana var ännu längre?
1) Bethpage
x) Winged Foot
2) Torrey Pines

Alex: Bethpage, säger Alex innan han ens hunnit få höra svarsalternativen.

6) När den allra första upplagan av US Open spelades deltog elva spelare. 21-årige engelsmannen Horace Rawlins vann mästerskapet på niohålsbanan Newport i Rhode Island och belönades med 150 dollar. Den totala prissumman var då 335 dollar. Vilket år?
1) 1894
x) 1895
2) 1896

Alex: Vänta här nu, det är alltså 111:e upplagan nu och så var det väl avbrott några år för krig. Jag säger -94.

7) Prispengarna har numera ökat till ett svindlande belopp och fjolårets vinnare på Pebble Beach, Graeme McDowell, fick 1,35 miljoner dollar för segern. Men hur stor är den totala prissumman som delas ut på Congressional i år?
1) 7 miljoner dollar
x) 7,5 miljoner dollar
2) 8 miljoner dollar

Alex: Jag hoppas förstås att det är åtta miljoner…

8) 1964 avgjordes US Open också på Congressional och 18-20 juni var det en extrem värmebölja över D.C-området. Ken Venturi, som slutligen vann, var så plågad över luftfuktigheten och den höga temperaturen att han nästan kollapsade ute på banan. Tävlingsläkaren rekommenderade honom att bryta. Väderprognosen för nästa vecka är 28 grader när tävlingen startar på torsdag – men hur hett var det egentligen under US Open 1964?
1) 36 grader
x) 38 grader
2) 40 grader

Alex: Jag säger 40.

9) 1917 och 1918 spelades inget US Open på grund av det första världskriget och även under andra världskriget gjordes ett uppehåll. Hur många år pausades tävlingen då?
1) 4
x) 5
2) 6

Alex: Det måste vara fyra år.

10) USGA har god framförhållning och har utsett framtida spelplatser till och med 2020, förutom 2019 som fortfarande är vakant. Men var arrangeras majorn nästa sommar?
1) The Olympic Club, San Francisco
x) Olympia Fields, Chicago
2) Pinehurst, North Carolina

Alex: Jag gissar på Pinehurst, en tvåa.

Alexander Norén fick tre rätt i detta US Open-quiz men bryr sig faktiskt inte så mycket om varken dåtid eller framtid utan har enbart fokus på nutid och det som väntar nästa vecka. Och det är ju förstås helt rätt inställning.
Så här säger han själv om resultatet:
– Det här var inte bra, men sånt händer.

 

 

 


Rätt svar: x-2-x-1-2-x-x-x-1-1

Norén segrade i Wales
Norén klar för The Open

Text: CM Hellsten • 2011-06-10
FöljaNyheter
Rulla till toppen