Rory McIlroy och Lee Westwood väljer båda att satsa på European Tour under 2011. Foto: Getty Images

Följa

”Vi mår bra av detta”

Några av de högst rankade europeiska spelarna stannar på hemmaplan under nästa år – och nobbar därmed fast spel på PGA Tour. En utveckling som Nordea Scandinavian Masters givetvis välkomnar.

Text: Eric Franzén • 2010-11-09 Uppdaterad 2010-11-09

European Tour står inför ett intressant 2011.
Redan innan Lee Westwood övertog förstaplatsen på världsrankingen förkunnade engelsmannen att han behåller European Tour som huvudsaklig arbetsplats.
Nu väljer fler tunga europeiska profiler att gå samma väg.

Världstrean Martin Kaymer är en av dem. Tysken tillkännagav nyligen att han inte planerar att byta kontinent och utnyttja medlemskapet i PGA Tour för 2011 – som medföljer segern i PGA Championship.
Rory McIlroy (nia på världsrankingen) tog också en stark titel på amerikansk mark tidigare i år, med den mäktiga avslutningsronden på 62 slag i Quail Hollow Championship. Irländaren berättade dock i samband med förra helgens WGC-tävling i Shanghai att han inte fortsätter som full medlem på PGA Tour.

En av de största anledningarna är att 21-åringen anser att slutspelsschemat i FedExCup är något för intensivt. Men McIlroy medger också i klartext att han längtar hem till Europa.
   
– Spelar du inte bra i USA kan det bli en mycket ensam tillvaro. Men oavsett om du spelar bra eller inte på European Tour finns det gott om kompisar att hänga med, säger Rory McIlroy till Irish Golf Desk.

Ledningen bakom Nordea Scandinavian Masters ser givetvis utvecklingen som positiv – och något som kan bidra till ett startfält med tyngre europeiska namn.

– Vi mår väldigt bra av detta. Man kan väl säga att årets fält var lite för svagt när det gäller att visa upp de bästa européerna. Men för att verkligen locka de största spelarna är det också i detta fall pengarna som avgör. Även om saker som ett Bro Hof i toppskick och andra faktorer kan bidra till att det krävs något mindre pengar att få hit dem, säger Fredrik Hellkvist, vd för Nordea Scandinavian Masters.

2010 satsade tävlingen primärt på att krydda deltagarlistan med profiler från PGA Tour – i form av Dustin Johnson, Rickie Fowler och KJ Choi. Men även om fler europeiska namn samlas i toppen av världsrankingen tror inte Hellkvist att nästa års budget för startpengar i större utsträckning reserveras för européer.

– Jag tror att vi fortsätter att snegla mot amerikanerna. Ser man på Lee Westwood har han varit här och spelat väldigt mycket förut, och just därför kanske inte är lika intressant för publiken på samma sätt. Även om vi självklart mycket gärna vill att han kommer hit och spelar.

I år ordnade ni Rickie Fowler. Vad är möjligheterna för att Rory McIlroy dyker upp till 2011?
– Det är svårt att säga i nuläget. Problemet med honom och även Graeme McDowell är att Irish Open ligger direkt efter oss [samt två veckor efter The Open, reds anm] i schemat. De vill naturligtvis spela hemma, innan de åker iväg till WGC och PGA Championship, konstaterar Hellkvist.


Text: Eric Franzén • 2010-11-09
FöljaNyheter
Rulla till toppen