Följa

”Det kan kosta 50-100 miljoner kronor”

Bro Hof fick avslag hos Länsstyrelsen och tvingas nu återställa marken på Stadium Course, annars väntar miljonböter. Grundaren Björn Örås tänker dock överklaga till Miljödomstolen.- Det kan kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor att bygga om, säger Björn.

Text: CM Hellsten • 2010-11-07 Uppdaterad 2010-11-07

I veckan kom Länsstyrelsens dom där de avslår Björn Örås och Bro Hof Slott AB:s överklagan och anser att anläggningen har brutit mot miljöbalken och mot plan- och bygglagen. Bro Hof Slott tvingas nu återställa marken kring hål 15 och 16 på Stadium Course som området såg ut innan banan byggdes. Det arbetet ska vara slutfört senast 31 mars 2012 annars väntar 8 miljoner kronor i böter.

Bro Hofs grundare Björn Örås fick beskedet från Länsstyrelsen tidigare under veckan och när Svensk Golf pratade med honom på lördagen så kommenterade han fallet så här:
– Jag förstår inte hur Länsstyrelsen kan komma fram till sitt beslut. Jag har läst domen och tycker att de har förbisett viktiga fakta. Ärendet har ju prövats av åklagare i Stockholm och även av miljöåklagarens enhet i Göteborg. Ingen har hittills funnit att något olagligt har skett, så det här var väldigt överraskande.

Varför tror du att Länsstyrelsen inte köper ert resonemang?
– Det kan jag inte svara på, men det bisarra i allt det här är att ingen har kunnat påvisa någon som helst skada. Fågellivet har ökat och tillgängligheten har ökat på ett område som tidigare inte hade någon tillgänglighet överhuvudtaget. Det var igenvuxet med vass och till och med fåglarna hade flyttat därifrån.

Björn Örås kommer nu att överklaga till Miljödomstolen som är nästa instans.
– Skulle det vara så att Bro Hof, mot all förmodan, fälls också där så kommer vi att väcka en civil talan mot Upplands-Bro kommun. De kostnader som vi så fall får kommer vi att kräva i skadestånd från kommunen. Det är ju så att den kommunledning som vi har haft att göra med när vi byggde banan har i polisförhör vittnat om att vi har byggt enligt de intentioner och riktlinjer som vi har haft att hålla oss till. Vi anser att vi har byggt på rätt ställe och den tidigare kommunledningen anser att vi har byggt på rätt ställe men så kommer det nya tjänstemän som gör en annan tolkning när allt redan är byggt. Det är horribelt.

Vad skulle det kosta att bygga om?
– Det kan sannolikt bli någonstans mellan 50 och 100 miljoner kronor. Det som händer är att det ena hålet påverkar det andra. Ska du börja flytta hål 15 så påverkar det hål 10 och så påverkar det hål 9 och så påverkar det hål 1 – allt hänger liksom ihop.

Bro Hof måste bygga om Stadium Course

Text: CM Hellsten • 2010-11-07
FöljaNyheter
Rulla till toppen