En hårt kämpande Niclas Fasth har gett sig ett bra utgångsläge inför helgen. Foto: Getty Images

Följa

Fasth blandar sig i leken

Dåligt självförtroende i det långa spelet och blott fem fairwayträffar låter inte som ett optimalt recept på Valderrama. Det hindrade dock inte Niclas Fasth från att slå till med fredagens lägsta rond, 66 slag, och klättra till tredje plats.

Text: Oskar Åsgård • 2010-10-29 Uppdaterad 2010-10-29

Andalucia Valderrama Masters

Bild 1110075

Speldatum: 28-31 oktober
Spelplats: Valderrama, Sotogrande, Spanien
Prispengar: 3 000 000 euro

Race to Dubai-ranking
Starttider & startfält
Aktuell ställning

Läs ocksåKaymer spelar för förstaplatsen

Valderrama anses av många som kronjuvelen bland golfbanorna på Europas fastland.

Den har stått värd för flera klassiska tävlingar och med dess smala fairways utmejslade genom ett hav av korkekar och små undulerade greener har den fått många stora spelare att klia sig i huvudet.

Av beskrivningen ovan låter det förstås också som att ett vinnande koncept är stabila utslag och precisa inspel.

Eller?

– Vi pratade om det i Players Lounge efteråt och man tycker ju att det här en bana man inte alls kan ta sig runt om det långa spelet går halvknackigt, utan här behöver man slå bollen bra. Men det kanske är tvärtom? Även om man slår bollen bra får man kämpa en del här, säger Niclas Fasth till Svensk Golf efter sin fredagsrond.

Låt svenskens strålande 66-rond (-5) på fredagen vara ett bevis för att du inte behöver vara en linjal från tee och träffa samtliga greener för att bemästra den legendariska Robert Trent Jones Sr-banan.

– Ja, det har varit och puttern och närspelet som funkat i två dagar nu. Jag bytte till en annan putter häromveckan och det har känts fantastiskt. Däremot går det långa spelet, som generellt fungerat ganska vettigt i många år, inte alls just nu. Jag har varit lite överallt, intygar Fasth.

Statistiken talar samma språk. Fasth har 12 fairway- och 19 greenträffar på 36 hål, vilket kan jämföras med ledande Graeme McDowell som hittat fairway 23 gånger och green (på rätt antal slag) 26 gånger hittills.

Men Fasth var trots detta fredagens man på den spanska solkusten med sin bogeyfria 66:a lyfte 38-åringen från 44:e till tredje plats i resultatlistan, sammanlagt tre under par. Framför sig har han den nordirländska duon Gareth Maybin (-5) och Graeme McDowell (-7).

Tuff säsong snart över
Förutom att det tre år sen Fasth senast vann på European Tour har andra halvan av 2010 års säsong varit särskilt kämpig, med bara två klarade kvalgränser på åtta tävlingar sen Nordea Scandinavian Masters i juli. Följaktligen är svensken också långt ner på Race to Dubai-rankingen, 106:e plats, och känner själv att lite vinterledighet vore välbehövligt.

– Det är klart att så segt som det har gått nu är det inte utan att man ser fram emot vinteruppehållet. Jag kämpar naturligtvis på, men det vore lögn i helsike att säga att det inte har varit svårt att få någon fart på det. När jag nu äntligen får puttern att samarbeta försvinner det långa spelet, skrattar Fasth lite uppgivet.

Långsiktigt är han positiv kring spelet och med tanke på att göteborgaren är en riktig fighter med sex ET-segrar på meritlistan ska vi förstås inte skriva av honom i helgens strid om segern i första upplagan av Andalucia Valderrama Masters.

I skuggan av Fasth svarade Peter Hedblom för en 70-rond som tog honom till delad sjätte plats, ett under par. Förhoppningsvis kan Hedblom, som förra veckan knep säsongens andra topp 10-placering trots en dålig helg, den här veckan hålla ihop det bättre under de avslutande 36 hålen. 

Långsiktigt är jag positiv kring det hela och i det perspektivet var det jätteskönt att äntligen få fart på puttningen. Men det är inget jag fixar på en vecka. Förhoppningsvis får jag det att funka någorlunda i några veckor till och sen är det klart.

Gustafsson i slagläge
Hjorth inledde bäst
Fortsatt svensk tätkänning
Stahle ensam svenska i Kina

Text: Oskar Åsgård • 2010-10-29
FöljaNyheter
Scroll to Top