Peter Gustafsson är kvar i täten i italienska Puglia. Men det var en kämpig dag på banan. Foto: Getty Images

Följa

Stormvindar plågade finalspelarna

Svåra stormvindar saboterade scorerna för spelarna i Italien på torsdagen. Trots det är Peter Gustafsson kvar i täten när Challengetourfinalen nu går in på sista två varven.

Text: Karin Klarström • 2010-10-28 Uppdaterad 2010-10-28

Apulia San Domenico Grand Final

Bild 1110057
Speldatum: 27-30 oktober
Spelplats: San Domenico Golf, Puglia, Italien
Prispengar: 300 000 euro (51 500 euro till segraren)
Segrare: Peter Whiteford (2009)

Aktuell ställning
Starttider & deltagarlista
Challenge Tour Rankings

Läs ocksåGustafsson tog pole position i Italien

Det krävs en seger eller andraplats i veckans tävling för att Peter Gustafsson ska klättra högt nog i rankingen för att ta tillbaka kortet på Europatouren. Han ligger efter två spelade ronder väl framme i resultatlistan i årets sista Challenge Tour-tävling. Delad ledning efter första ronden följdes upp med en 74-rond (+3) på torsdagen. På sammanlagt -2 är Gustafsson nu ensam trea, ett slag efter en duo i täten. Men det krävdes tålamod och kyla för att klara av jobbet på torsdagen. San Domenico Golf, i italienska Puglia, förvandlades till ett blåshål utan dess like och spelarna fick kämpa hårt i de hårda vindarna.

– Det var sjukt blåsigt idag. Jag slår normalt en järntvåa 210 meter, men på det fjärde hålet gick den bara 155 meter i vinden. Det har blåst väldigt mycket och det gäller att man är tålmodig, säger Peter till Svensk Golf.

Endast en spelare i hela fältet lyckades gå under par i den stormiga torsdagen – fransmannen Charles Edouard Russo klättrade hela 31 placeringar tack vare bedriften – men Gustafsson är fortsatt bäste svensk efter två spelade dagar trots att han gick tre över för dagen.

– Det är ändå rätt skönt när det är svårt, för spelar man bra så dras fältet ut ganska mycket. Och jag spelade okej även om jag gjorde en dum treputt på det 18:e hålet, säger Gustafsson.

Just puttningen är ett moment han själv kämpat med på sistone. Det är en anledning till att topplaceringarna uteblivit. Men nu har han hittat en ny modell för puttningen, och lägger större fokus på att få bra rull på bollen i stället för att enbart tänka på sitt stroke.  Han kände vid CT-tävlingen i Egypten nyligen att det var på väg, och den positiva känslan är kvar även den här veckan.

Hur mycket press känner du över att du måste spela bra för att ta kortet?
– Jag känner ingen press alls. Jag vet att jag måste vinna eller komma tvåa, och gör jag det så är det bra. Men lyckas jag inte med det får jag ju kvala i stället. Jag har varit i den här situationen tidigare och lider inte av det. Det är värre för dem som är här för första gången.

Även Pelle Edberg tappade placeringar efter stormen i Italien. Han föll till en delad 12:e plats efter dagens 75-rond, men är fortsatt näst bäste svensk.

Samtidigt som andra drabbades av svåra bakslag lyckades både Oscar Florén och Magnus A Carlsson klättra upp till delad 17:e plats, tack vare att de bara gick ett respektive två över par för dagen.

Tävlingen fortsätter på fredagen, och finalronden spelas på lördagen.


Text: Karin Klarström • 2010-10-28
FöljaNyheter
Rulla till toppen