Titta noga på bilden. Det är en av få på Peter Hanson från finalvarvet i Bridgestone Invitational. Foto: Getty Images

Följa

Svenskar snuvades på Hansons jakt

Tusentals svenskar bänkade sig för att följa Peter Hansons jakt på WGC-titeln. Men allt tittarna bjöds på var svenskens tre sista slag i tävlingen. – Klart det är trist men jag är ganska van, säger Hanson som slutade åtta. Tävlingen vanns av Hunter Mahan.

Text: Tobias Bergman • 2010-08-09 Uppdaterad 2019-12-11

Bridgestone Invitational

Datum: 5-8/8.
Bana: Firestone CC, Akron Ohio
Prispengar: 8 500 000 dollar.
Tidigare segrare
Slutresultat 

 

Peter Hanson hade imponerat under de tre första dagarna av Bridgestone Invitational och låg i fint slagläge att ta sitt livs tyngsta titel. Svensken gick ut som fyra, men bara två slag från ledningen – och det fick många svenskar att slå sig ner i tv-soffan för att följa upplösningen i Viasat Golf under söndagskvällen.

Men de blev snuvade på konfekten.

Den amerikanskt producerade sändningen nobbade konsekvent Hansons och Justin Leonards boll och kommentatorerna Mats Hallberg och Tommy Billberg tvingades vid upprepade tillfällen be om ursäkt, trots att de inget kunde göra.

– Det känns verkligen snöpligt det här, sa Billberg i sändning, uppenbart frustrerad.

De berättade också att de hade blivit fullständigt mejlbombade av hundratals uppretade tittare.

– Vi förstår det. Men det är minst sagt svårt att påverka hur amerikanarna ska göra sina produktioner. Det är inte så att vi tar lätt på det, men vi kan tyvärr inte göra något, sa Billberg.

Peter Hanson tyckte det var tråkigt att de som ville se honom inte fick möjligheten, men han var heller inte så förvånad.

– Det är väl precis samma sak här som det är med Europatouren som ofta visar många britter. Men det är klart att det är trist. Sedan är det förstås inte heller så bra för oss spelare som drabbas, eftersom vi går miste om mycket exponering, säger Hanson till Svensk Golf efteråt.

Paradoxalt nog fick de tittare som dröjt sig kvar se Peter Hansons tre sista slag i tävlingen – ett inspel från ruffen, en långputt och en tap in, vilket satte punkt för en rond på 71 slag, ett över par. Svensken var återigen oerhört stabil. Han träffade 75 procent av alla fairways och tolv av greenerna på rätt antal slag, men lyckades inte förvalta en enda möjlighet.

Resultatet blev 17 par och en bogey.

– Jag hade fyra riktigt bra chanser på hål 12 till 15, men fick inte i birdieputtarna, berättar han.

Den enda riktiga plumpen i protokollet kom på det 16:e hålet då Hanson, efter en drive på 360 (!) meter, gick för greenen med sitt andraslag – men slog i vattnet.

– Jag har haft en träsjua i bagen hela veckan med tanke på just det slaget. Några minuter innan start i dag ersatte jag den med en järntrea. Så jag försökte skära upp en järntrea från ett nedförsläge, men den blev lite för kort. Det kostade mig två slag och det känns surt just nu, säger Hanson

Ronden innebar att skåningen till sist landade på en hedersam åttondeplats, vilket är hans klart bästa insats i en tävling av den här digniteten.

– På det hela taget en bra vecka. Jag har slagit bollen otroligt bra och också lyckats håla ut vasst, säger Hanson.

Den jämna och stabila insatsen indikerar också att det finns gott hopp om en rolig vecka i PGA Championship på spektakulära Whistling Straits.

– Jag hade höga förhoppningar inför British Open och det är samma sak nu. Spelet finns där och jag ser fram emot tävlingen.

Det blev till sist en finaldag på Firestone då många spelade riktigt bra golf och det var gott om låga scorer på resultattavlan. Allra bäst var Hunter Mahan, som satte högsta fart direkt och vände på 30 slag. Det kompletterade han med 34 på vägen hem, vilket till sist gav seger med två slag före överraskningen Ryan Palmer.

– Jag visste att jag hade det i mig, men det känns fantastiskt att äntligen ha lyckats, sa Mahan efteråt.

För svensk del blev det däremot en rätt dyster söndag. Alex Norén föll tillbaka till 53:e plats efter en 76:a, medan Robert Karlsson, Michael Jonzon och Henrik Stenson inte lyckades kravla sig ur bottenträsket.


Text: Tobias Bergman • 2010-08-09
FöljaNyheter
Rulla till toppen