Sophie Gustafson vann på Killeen Castle och tog sin fjärde titel i Ladies Irish Open. Foto: Getty Images

Följa

Sophie – en svensk drottning på slottet

Hon har vunnit Ladies Irish Open tre gånger tidigare. Nu är Sophie Gustafson drottning också på Killeen Castle. 66 slag på finalronden gav ännu en titel i tävlingen. - Jag älskar Irland, säger hon.

Text: Tobias Bergman • 2010-08-08 Uppdaterad 2010-08-08

Ladies Irish Open

Bild 1109468

Speldatum: 6-8/8
Bana: Killeen Castle, Irland
Prissumma: 500 000 euro
Slutresultat

 

 

Det såg ut att bli en av de bästa söndagarna på länge för svensk damgolf. Fem tjejer fanns med i det absoluta toppskiktet av Ladies Irish Open och hade vittring på segern inför finalronden.

Men en efter en föll ifrån på nästa års Solheim Cup-bana Killeen Castle.

Till sist fanns bara ett hopp kvar.

Sophie Gustafson.

Via en läcker 66-rond, som bland annat innehöll sju birdies och en eagle, körde hon förbi alla konkurrenterna i toppen och vann till slut med ett slag före norska Marianne Skarpnord och koreanska ledarinnan In Kyung Kim.

Egentligen borde vi förstås inte vara helt överraskade.

För är det någon plats på jorden som Sophie Gustafson gillar att spela golf på så är det just den gröna ön. Kärlekshistorian inleddes på Ballyliffins läckra links på västkusten för tolv år sedan, då hon tog sin första titel i Ladies Irish Open. Sedan har det fortsatt med ytterligare två segrar och två andraplatser i tävlingen, innan det nu alltså blev ytterligare en vinst. Dessutom har hon en seger i Nordirland och en i World Cup.

– Jag älskar Irland. Jag vet inte varför. Kanske är det människorna. De är så vänliga, lättsamma och har alltid stöttat mig, sa Gustafson till LET:s hemsida efter segern.

Ändå kommer vinsten relativt oväntat. Särötjejen har ett relativt blekt år bakom sig, med en tiondeplats som bäst, och lämnade heller inget tydligt formbesked på favoritbanan Royal Birkdale där hon slutade 43:a i British Open förra veckan.

– Men jag tycker att jag har spelat bättre än vad mina senaste resultat har visat, säger svenskan.

Kanske den kändes segern extra skön just därför.

Dessutom stärkte hon ju definitivt sina aktier till att ingå i Europas Solheim Cup-lag för åttonde gången när matchen kommer till Killeen Castle nästa säsong.  Något säger att hon kan få en framträdande roll i det laget.

– Jag tycker att min seger säger allt. Jag gillar stället och förväntar mig att spela mig in i laget, säger Gustafson.

Totalt sett blev det en okej svensktävling, även om vi kanske hade ännu större förhoppningar inför sistavarvet. Anna Nordqvist var näst bäst med sin sjätteplats, medan Helen Alfredsson och Linda Wessberg delade åttonde.

Johanna starkast i jättesärspel
Dyrbart tapp för Johnson
Åkesson knäckte Hedblom
Karlsson tappade i EM

Text: Tobias Bergman • 2010-08-08
FöljaNyheter
Rulla till toppen