Robert Karlsson och Henrik Stenson, dagen innan The Open Championship Foto: Tobias Bergman

Följa

Vändning i sikte?

ST ANDREWS. För bara något år sedan var Henrik Stenson och Robert Karlsson bland de sju bästa i världen. I dag rankas ingen av dem topp 30. Ändå tror de på bra chans i British Open. – Alla inom topp 50 som spelar bra just nu kan vinna, säger Karlsson.

Text: Tobias Bergman • 2010-07-14 Uppdaterad 2019-12-11

The Open Championship

Speldatum: 15-18 juli
Plats: St Andrews, Fife, Scotland
Segrare: Stewart Cink (2009)
Prispengar: 4,8 miljoner pund

Startfält
Starttider

Det är dagen innan The Open Championship och jag sitter och pratar med Henrik Stenson om förberedelserna inför tävlingen. Ett par minuter in i intervjun kommer Robert Karlsson förbi och sjunker ned i en av de mjuka fåtöljerna.

I normala fall börjar spelarna glida in i sina bubblor och börja fokusera på tävlingen vid det här laget, men de två svenskarna är påfallande avspända och det hela utvecklar sig till ett kul och ostrukturerat samtal om allt mellan himmel och jord.

Kanske beror det på att trycket på dem är betydligt lindrigare i år, jämfört med tidigare. För något år sedan klättrade båda uppför rankinglistorna och nämndes ofta i förhandssnacket inför majortävlingar.

I dag har både Karlsson och Stenson rasat på rankinglistorna och är bortglömda inför tävlingen som startar på torsdagen. Karlsson ger 80 gånger pengarna som segrare hos spelbolagen, medan Stenson betalar tillbaka 100.

– Det märks ju att det är mindre tryck i år. Tidigare var det ett större mediaintresse och man fick fler frågor och så. Men paradoxalt nog känns det som att man är mer populär och igenkänd av publiken nu, säger Karlsson.

Orsaken till hans dipp har framförallt varit skador. Just nu dras han med en ond handled, som har gjort att han inte har kunnat förbereda sig optimalt inför The Open Championship.

– Men jag spelade nio hål under tisdagen och då kändes det bättre. Så jag är hoppfull och tror att det kommer att gå bra, säger han.

Stensons formsvacka är mer svårtydd och han har gnat stora delar av säsongen åt att söka efter det rätta känslan.

– Jag har egentligen spelat uselt hela året, men det känns väl okej just nu. Kanske kan det här grisvädret gynna komplexa hjärnor som min, eftersom jag inte kan fundera så mycket utan mest måste fokusera på att välja en linje att slå emot och sedan göra det, säger Stenson.

Båda tror på en vidöppen tävling, eftersom förhandsfavoriterna är osäkra.

– Tiger Woods till sju gånger pengarna är väl kanske inte något jag skulle lägga några stora summor på.

– Alla inom topp 50 som spelar bra just nu kan vinna, säger Karlsson.

Ingen av dem känns just nu särskilt aktuell för att ingå i höstens Ryder Cup-lag, som söker revansch på walesiska Celtic Manor. Därför vet de att det behövs topprestationer framöver om de ska komma ifråga för kaptenen Colin Montgomerie.

– Det kommer att vara oerhört tuff konkurrens om de tre friplatserna och Monty får ett svårt jobb. Just nu är exempelvis inte Justin Rose, Paul Casey eller Sergio Garcia inne och därför gäller det att börja visa något nu om man vill vara med, säger Karlsson.

Den här veckan vore ett bra tillfälle att börja göra det.


Text: Tobias Bergman • 2010-07-14
FöljaNyheter
Rulla till toppen