Henrik Stensons bag innehåller fem olika varumärken. Sedan har han en annan boll och ett annat par skor. Foto: Tobias Bergman

Följa

Stensons bag – tillverkarnas mardröm

ST ANDREWS. Här är golfbagen Henrik Stenson älskar, men som utrustningstillverkarna hatar. Svenskstjärnan har använder sig av sju olika varumärken för att nå framgång i The Open. – För mig är det viktigt att ha den här friheten, säger han inför årets tyngsta major.

Text: Tobias Bergman • 2010-07-14 Uppdaterad 2010-07-14

The Open Championship

Bild 1109149

Speldatum: 15-18 juli
Plats: St Andrews, Fife, Scotland
Segrare: Stewart Cink (2009)
Prispengar: 4,8 miljoner pund

Startfält
Starttider

Golfstjärnorna på touren är utrustningstillverkarnas viktigaste företrädare och varje år betalar de mångmiljonbelopp till de allra bästa spelarna. En topp 10-spelare i världen kan dra in mellan 10 och 20 miljoner kronor per år för att representera ett företag, världsettan Tiger Woods mycket mer än så.

I gengäld förväntas de spela med en betydande del av tillverkarens utrustning i bagen.

Flera företag kräver att deras spelare har minst 12 av 14 klubbor med deras varumärke, somliga kräver att alla 14 ska vara det.

Den lösningen passar inte Henrik Stenson.

Utåt sett representerar han TaylorMade, men i dag har han endast företagets driver i bagen.

– Jag vill använda klubbor som jag känner att jag trivs med och därför är det bra för mig att vara fri. Om jag till exempel känner att jag vill plocka upp en ny putter så vill jag kunna göra det. Den möjligheten skulle jag inte ha om jag vore fullkontraktsspelare, säger Stenson till Svensk Golf.

I hans bag i dag finns förutom TaylorMade-drivern: Callaways metalwoods, järnklubbor från Srixon, Clevelandwedgar och en putter från Yes. Han spelar en Titleist Pro V1x-boll och stoppar fötterna i ett par FootJoy-skor.

– Ja, det är en rejäl blandning kan man säga, säger han och skrattar.

Skulle du inte tjäna mer pengar på att skriva kontrakt med ett företag?
– Man kan ju tro det, men nu har jag istället några lösa dealar med flera företag och det blir rätt bra också.  Jag tror att många nya spelare faller i fällan att byta när tillverkarna viftar med sedlarna och erbjuder kontrakt.  Sedan kastar de bort klubborna som har gjort att de har tagit sig dit och sedan tar det tid innan de når samma framgångar igen, eftersom man måste vänja sig vid grejerna.

Stenson spelar vanligtvis med samma klubbor vecka ut och vecka in och gör sällan några förändringar i laguppställningen, beroende på vilken bana han spelar. British Open är inget undantag.

– Det enda jag gör den här veckan är att jag väljer en sandwedge och en lobbwedge med smalare sula, eftersom det är så hårt i marken här, säger han.  


Text: Tobias Bergman • 2010-07-14
FöljaNyheter
Rulla till toppen