Lotta Wahlin trivs hemma
Lotta Wahlin är på hemmaplan under 2010, ett val hon är mycket nöjd med. Foto: Tristan Jones/LET

Lotta Wahlin trivs hemma

Lotta Wahlin saknar visserligen kompisarna på LET, men annars gillar hon att spela på Nordea Tour. Landerydspelaren är nu på bekant mark – Aura Golf utanför Åbo, där veckans tävling spelas.

Det blev en bister premiär på Nordea Tour för Lotta Wahlin. Visby GK hade toppat den nyförändrade banan till högsta nivå och det var en rejäl utmaning som mötte proffstjejerna i tourpremiären för tre  veckor sedan. Många hade problem med de svåra greenerna, och Wahlin var inget undantag.

-   Jag hade inte tävlat sen Dubai och hade svårt att hitta rätt klubbor in mot greenerna. Och greenerna v ar riktigt snabba och undulerade. Det var riktigt svårt. Men det var väldigt fint och kul att spela där, säger Wahlin till Svensk Golf.

Hon har just spelat in 18 hål på Aura Golf i finländska Åbo. Svenskan har spelat här tidigare och gillade banan redan då.

- Jag kommer ihåg att jag tyckte den var så lång, men det betyder väl att jag slår längre nu som tur är… Det är många wedgar in mot greenerna, vilket jag inte hade när jag spelade här 2004 och  2005.

Efter för få timmars sömn på nattfärjan från Sverige är hon trött efter inspelsvarvet på onsdagen. Hon var på plats på banan vid halv åtta på morgonen och har hunnit med både träning på rangen, 18 hål och senare väntar en timmes putträning. Sedan får det räcka för dagen. Då bär det in till stan och hotellet hon ännu inte har checkat in på.

Lotta Wahlin spelar normalt på Ladies European Tour, men efter beskedet att hon drabbats av malignt melanom valde hon att ta ett spelår hemma på svenska touren (se separat artikel) och det är ett beslut honär mycket nöjd med.

-   Det är klart att jag saknar kompisarna på LET, men annars är det kul att spela hemma. Och det är ett schema som passar bra, eftersom jag spelar tävling två veckor och är ledig en vecka. Det gör att jag får tid att träna på ett helt annat sätt. Det kunde vara lite svår att få till på LET, säger hon.

-  För mig är en golftävling samma sak oavsett vilken tour det handlar om. Jag vill vinna lika mycket här som på LET, fortsätter hon.

Nästa vecka blir det dock återbesök på den ordinarie arbetsplatsen. Då åker Lotta ned till Schweiz för Deutsche Bank Ladies Swiss Open. Senare i höst spelar hon också LET:s Finnair Masters, men annars är det Nordea Tour som gäller i år.

-  Det är skönt att spela hemma. Jag har mycket mindre press på mig själv, jag känner att jag kan spela mer avslappnat och det ger bra självförtroende. Dessutom har det hänt mycket med touren på några år. Allting runtomkring är lika proffsigt som på LET, så på det viset är det ingen skillnad.

Veckans tävling, Felix Finnish Ladies Open, börjar först på fredag, men under torsdagen väntar pro am för Lotta och de andra spelarna.

- Jag gillar att spela pro am, och det gjorde jag ju inför nästan varje tävling på LET också. Det är ett kul sätt att spela banan så man kommer in i tävlingskänslan.

På plats i Åbo finns också Elin Andersson från Eskilstuna som behärskade utmaningen på Visby bäst av alla och tog hem premiärtävlingen på Nordea Tour. Finländskan Kaisa Ruuttila, som vann på Forsgården är också på plats liksom fjolårets Order of Merit-vinnare Karin Börjeskog, bland många andra.