Kommunen och länsstyrelsen sa ja till detaljplanen över området där golfbanan skulle byggas. Men regeringen sa nej.

Följa

Nej till omstritt projekt i Båstad

Efter tolv års arbete blev det till sist nej till de omstridda planerna på en golfbana i Bjäre utanför Båstad. Kommunen och länsstyrelsen sa ja – men regeringen sa nej.

Text: Karin Klarström • 2010-06-03 Uppdaterad 2010-06-03

För två år sedan sade Båstad kommunfullmäktige ja till detaljplanen för området i Bjäre där Kattegat GK skulle byggas. Året därpå blev det efter överklagan ja även i länsstyrelsen. Men när frågan nu till sist hamnade på regeringens bord blev detaljplanen upphävd. Motståndarna till golfprojektet fick rätt.

– Det känns tomt. Man har väntat på ett positivt besked hur länge som helst, och så kommer ett negativt besked i stället. Det har inte funnits i ens sinnevärld, man vill ju jobba framåt, säger Eivind Balcker, som är en av dem som jobbat med golfprojektet från allra första början.

Det är affärsmannen Carl Axel Granlund som äger de cirka 160 hektar mark där golfbanan skulle byggas. Vad som händer nu återstår att se.

–  Vi har inte hunnit diskutera saken, beslutet kom alldeles nyss,  säger Balcker.

Golfbaneplanerna har varit väldigt omdiskuterade i hemkommunen. För två år sedan riktades en rad hot mot projektet, bland annat ett bombhot mot en skola. Enligt polisen fanns det kopplingar till golfbaneprojektet, och detsamma gällde ett annat hot vid samma tidpunkt. Det hotet var riktat mot en kommunpolitiker som var för projektet. Vem som låg bakom hoten har inte kommit fram och enligt polisen i Skåne lades utredningen ned.

Vad som ligger bakom beslutet i regeringen blir inte offentligt förrän beslutet expedierats, och det väntas ske under nästa vecka.

Regeringen är sista instans för prövningen, men den som är missnöjd med ett regeringsbeslut kan få saken prövad i regeringsrätten.


Text: Karin Klarström • 2010-06-03
FöljaNyheter
Rulla till toppen