Har Fred Couples siktet inställt på att addera ytterligare en grön kavaj till garderoben? Foto: Getty Images

Följa

Couples mot ny vår

I januari debuterade nyblivne 50-åringen Fred Couples på Champions Tour – den amerikanska seniortouren. Efter en inledande andraplats har Couples radat upp tre raka segrar och finns plötsligt med på listan över förhandsfavoriter inför nästa veckas US Masters.

Text: Oskar Åsgård • 2010-04-01 Uppdaterad 2010-04-01

Shell Houston Open

Bild 1108125

Speldatum: 1-4 april
Bana: Redstone GC (Tournament Course), Humble, Texas
Segrare: Paul Casey (2009)
Prispengar: 5 800 000 $ (1 044 000 $ till vinnaren)

FedEx Cup-ranking
Världsranking

Startfält
Starttider
Aktuell ställning

Svenskar i fältetDaniel Chopra
Fredrik Jacobson
Carl Pettersson

Spelare som Kenny Perry, Vijay Singh och Steve Stricker har på senare tid gjort 40 till det nya 30 på den manliga proffsscenen.

I fjol visade Tom Watson att även knappa 60 år är en gångbar ålder för en elitgolfare.

Nu är det forne världsettan och majorsegraren Fred Couples som trotsar åldern i jakten på röda siffror och troféer.

Skönsvingaren Couples fyllde 50 år i oktober och uppfyllde därmed åldersgränsen för att få spela på Champions Tour – den amerikanska seniortouren.

Debuten skedde på Hawaii i januari månad och slutade med en andraplats, trots en totalscore om 195 slag (-21). Det enda som stod i vägen för en seger var Tom Watsons sex birdies de sista nio hålen.

Couples revanscherade sig dock snabbt genom att vinna i Florida (-17), Kalifornien (-18) och senast i helgen i Dominikanska republiken (-21).

Tre segrar och en andraplats alltså i sina fyra första tävlingar på Champions Tour.
Sammanlagt 77 slag under par på tolv ronder.
Snittscore: 65,33 slag.

Mästartourens ”junior” har verkligen lirat upp gubbarna på läktarna.

– Jag har inte missat många slag de här fyra veckorna på Champions Tour, sa Couples till pressen efter söndagens seger.

Bland favoriterna på Augusta
Statistiken visar också tydligt att Couples spelat i sin egen division de senaste två månaderna.Couples leder sex av de 13 huvudsakliga statistikkategorierna och är topp-3 i ytterligare fem.

Största skillnaden framträder i längdstatistiken, där Couples väloljade sving fortfarande smiskar iväg bollen dryga 270 meter i snitt. Medianlängden bland Champions Tour-spelarna är 30 meter kortare än så.

Själv härleder Couples sina framgångar de senaste två månaderna till att han känner sig väldigt bekväm och avslappnad på Champions Tour, samt att han hittat rätt med puttningen.

Den här veckan återvänder Couples till PGA Tour, där han har vunnit 15 titlar genom åren. Just veckans tävling Shell Houston Open var platsen för 50-åringens senaste PGA Tour-triumf 2003.

Att en av de 15 segrarna genererade en grön kavaj av berömt snitt (1992) har bidragit till att Couples namn plötsligt seglat upp på listan över förhandsfavoriter på Augusta National nästa vecka. Även om det förstås är stor skillnad mellan Champions Tour och PGA Tour anser flera att den 50-årige amerikanen, tillsammans med Ernie Els, är planetens formstarkaste spelare för stunden.

Det återstår att se om Couples spel fortfarande håller måttet på den ”unga” touren. Förmodligen får han själv en bra känsla för det redan under måndagen, då han spelar ett inspelsvarv med Tiger Woods.

Oavsett resultaten de närmaste två veckorna kan vi nog räkna med att Couples kommer fortsätta sno godis från småbarn (nåja, gubbar då) på Champions Tour även framöver.


Text: Oskar Åsgård • 2010-04-01
FöljaNyheter
Rulla till toppen