I januari samlades kandidatländerna för att diskutera ansökningsprocessen med bland andra Ryder Cup-generalen Richard Hills. Men nu är alltså Sverige ute ur matchen. Foto: Getty Images

Följa

Sverige lägger ned Ryder Cup-ansökan

Det blir ingen svensk ansökan om att få arrangera Ryder Cup 2018. På måndagen fattades det slutgiltiga beslutet, och anledningen är att ingen är beredd att betala. Men redan nu är målet att få tävlingen 2022.

Text: Karin Klarström • 2010-03-29 Uppdaterad 2010-03-29

Den svenska budgetmodellen kan inte hantera storsatsningar som löper över flera år. Det kan det svenska Ryder Cup-bolaget Scandinavian Golf Event Management AB nu konstatera efter att ha gått bet på att få med regeringen på satsningen på ett svenskt värdskap för Ryder Cup 2018.

– Den svenska budgetmodellen hanterar ett år i sänder, och de pengar som satsas på idrotten går till Riksidrottsförbundet. De pengarna är fördelade långt i förväg och att då plötsligt skära ut en del av pengarna till ett specialprojekt finns inte i vårt system, säger Jacob Wallenberg till Svensk Golf.

I fredags stod det klart att det negativa förhandsbesked regeringen levererade i december  står fast, och då var det också klart att det inte blir någon svensk ansökan. På måndagen kom det slutgiltiga beskedet.

– Jag är djupt besviken över att vi inte lyckades hela vägen, men alla har gjort allt vi har kunnat, säger Jacob Wallenberg.

Flera av de tänkte finansiärerna var med på satsningen, under förutsättning att regeringen sa ja. När det inte kom ett sådant svar blev det ingenting av projektet och därför lägger Sverige ned satsningen.

Tanken var att regeringen, Stockholmsregionen, Golfsverige och näringslivet skulle vara med och betala för satsningen att få Ryder Cup till Bro Hof 2018, men när ingen säger ja går det inte att fortsätta. Åtminstone inte just nu, men däremot är målet redan nu att vara med och buda om värdskapet 2022.

Hur ska ni kunna få Ryder Cup 2022 om den svenska modellen inte kan hantera den här typen av satsningar som löper över flera år?
– Det är lite tidigt att redan nu prata om strategin framöver, det får vi återkomma till, säger Wallenberg.

Svenska Golfförbundet är en av delägarna i bolaget SGEM och förbundets ordförande Christer Bergfors är besviken över att det inte gick att nå längre.

–  Det är klart att det är en stor besvikelse att det inte gick att få till med tanke på det jobb vi lagt ned, säger han till Svensk Golf.

Vad skulle ni ha gjort annorlunda tycker du?
– Vi skulle ha involverat regeringen mycket tidigare i stället för bara nu när det närmar sig ansökan.

Vad talar för att det kan fungera med en ansökan till 2022?
– Först och främst är det en fråga för förbundets styrelse, om vi ska jobba mot 2022. Men om det blir så skulle det vara lättare om regeringen hade någon som hanterar den här typen av frågor. Nu är det många departement inblandade, vilket gör det svårt att ha en dialog. Det är klart att om det finns folk som brinner för en fråga så löser man alltid den typen av problem, men här känner vi att vi kört fast, säger Bergfors.

Han kan också självkritiskt konstatera att inte heller golfrörelsen var redo för frågan om Ryder Cup i Sverige, men med ytterligare några års betänketid skulle förbundet ha bättre förutsättningar att förankra och argumentera för att få med Golfsverige på båten.

– Många har förstått varför Ryder Cup skulle vara bra för Golfsverige, men det gäller att förmedla på vilket sätt det skulle vara bra för den enskilda klubben, säger Bergfors.

Nu återstår Tyskland, Spanien, Holland, Portugal och Frankrike som kandidater för värdskapet 2018.

– Vi respekterar Sveriges beslut  att dra sig ur processen för 2018. Svenska golfare har spelat en stor roll för Europas senaste framgångar i tävlingen och vi hoppas att Sverige kan lämna ett starkt bud för att anordna tävlingen när den återvänder till Europa 2022, säger Europas Ryder Cup-general Richard Hills i en kommentar.

De officiella ansökningarna ska vara inlämnade till Europatouren senast den sista april, och besked om vem som får värdskapet 2018 väntas inom det närmaste året.


Text: Karin Klarström • 2010-03-29
FöljaNyheter
Rulla till toppen