På tisdagen inleddes ett nytt nordiskt miljöprojekt vid ett möte i Stockholm. Foto: Elin Breyer Hedberg

Följa

Nordiskt miljösamarbete

På tisdagen startade ett nytt nordiskt projekt mellan myndigheter och intresseorganisationer för att skapa multifunktionella golfanläggningar.

Text: CM Hellsten • 2010-03-24 Uppdaterad 2010-03-24

Miljömötets deltagare

Här är personerna som deltog vid miljömötet i Stockholm, bakre raden från vänster: Ole Römer Sandberg, Maria Strandberg, Bård Andersen, Karin Schmidt, Bette Malmros, Pål Melbye, Anker Madsen och Mårten Wallberg. Sittande från vänster: Andreas Nilsson, Svein Tveitdal och Torben Kastrup Petersen.

Maria Strandberg är forsknings- och miljöansvarig på Svenska Golfförbundet. På tisdagen deltog hon i en konferens på Stockholms GK i Danderyd. Med på mötet fanns även representanter för bland annat Naturskyddsföreningen, regionplanekontoret vid Stockholms läns landsting, Danmark och Norge. Ombud från Island och Finland hade fått förhinder att närvara men samtliga fem nordiska länder står bakom det nya projektet där samarbete mellan myndigheter och intresseorganisationer är tänkt att skapa multifunktionella golfanläggningar.

Så här summerar Maria Strandberg tisdagens träff:
– Vi har allt som man kan önska för en bra start med kompetenta och engagerade människor som vill gå i aktion. Vi har bra struktur för projektet och den stora konferens och den guide som vi ska leverera. Nu gäller det bara att fylla dem med innehåll.

Hur ser projektet ut?
– Konferensen blir i Köpenhamn 22-23 september och arbetsnamnet är “Golfbanor – arena för miljövård och offentlighet”. För att få kraft i det här vill vi skapa ett nätverk och få till ett möte mellan golfen och miljö- och friluftsorganisationer, myndigheter och forskare. Till exempel ska vi se till att all den kunskap som STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation) producerar inte bara stannar inom golfen utan även används av myndigheter och andra organisationer.

Och vad kommer guiden att innehålla?
– Det blir en guide för hur man skapar multifunktionella golfanläggningar och den kommer att bygga på Köpenhamn-konferensen, STERF:s forskningsprojekt samt praktiska exempel på bra golfanläggningar. Guiden  riktar sig till golfanläggningar men kanske främst till myndighetspersoner och natur- och miljöorganisationer.

Hur ser en multifunktionell golfanläggning ut?
– Den definition vi har haft är att golfanläggningen ska bidra till biologisk mångfald, till vård av natur- och kulturvärden, till ökad tillgänglighet för allmänheten och det allmänna friluftslivet. Multifunktionella golfklubbar finns redan i dag – Kristianstads GK och Hässelby GK utanför Stockholm är två exempel. I projektet kommer vi att plocka de bästa exemplen från varje nordiskt land.


Text: CM Hellsten • 2010-03-24
FöljaNyheter
Scroll to Top