KRÖNIKA: Grattis USA, men stoppa fylltrattarna

Aldrig varit så många störningsmoment

KRÖNIKA: Grattis USA, men stoppa fylltrattarna

Det blev en lika fantastisk avslutningsdag av Ryder Cup som alla förväntade sig, kanske till och med ännu bättre. Europa gjorde verkligen match av matchen och under någon timme på söndagen såg et faktiskt ut som att man skulle lyckas vända på hela tillställning.

Innan USA:s spelare började putta sådär obehagligt bra.

Trots att Stenson och Pieters gjorde vad de skulle tidigt och besegrade Spieth och Holmes var det alldeles för rött långt ner på ledartavlan.

Europas lag var lite för ihåligt och lite för ojämnt den här gången och jag led med Andy Sullivan som hela tiden puttade sist mot Brandt Snedeker, men som knappt fick i en enda putt trots bra spel.

Det är på greenerna matcherna avgörs och min känsla var att banan spelades ganska lätt med mjuka greener, lätta pinnar och det var egentligen bara två, tre hål som kändes riktigt tuffa.

Jag tycker personligen att det är roligare när banorna sätts upp tuffare och när det straffar sig hårdare att missa från tee. Nu kändes det som att det nästan alltid fanns ett slag mot green. 

USA vann välfötjänt på högre kvalité och ett betydligt bredare, mer homogent lag.

Men det finns en del smolk i bägaren den här gången. Publiken har aldrig varit värre, fylltrattarna har aldrig varit fler,  och man känner igen snacket från fotbollsarenorna vilket skrämmer mig lite grann:

"Det är en liten klick som förstör för många", har sagts flera gånger under helgen. 

Jovisst, så är det naturligtvis.

Och kanske är det inte så farligt?

Kanske ska spelarna kunna hantera personliga påhopp och sexuella anspelningar även på en tävlingsscen?

Men jag tycker faktiskt inte det och jag tycker att Ryder Cup bör fundera över vllken typ av arrangemang man vill ha och kanske också fundera över om man överhuvudtaget ska servera alkohol? 

Min gräns går när fulla människor skriker när spelarna ställer upp sig till bollen och att dessutom skrika förolämpningar gör inte saken bättre.

Skrik och vrål och fullt ös hör till Ryder Cup men den här upplagan har gränsen passerats för många gånger och tar man inte tag i det finns risken att det bara blir värre.

Min inställning har alltid varit att kan man inte hantera alkohol så ska man nog undvika att dricka på platser där man möjligen kan störa andra och till den kategorin hör definitivt en golfbana under Ryder Cup.

Jag vet inte hur många gånger man hörde via teven människor som hånade de europeiska spelarna.

Det påverkade troligen inte resultatet i själva matchen även om Rory McIlroy såg otroligt trött ut på slutet. Han och Sergio Garcia var de två som blev hårdast ansatta.

Söndagens match blev inte den mellan Reed och McIlroy utan i mina ögon den mellan Mickelson och Garcia. Att Garcia var så stark och rullade i två pressputtar på slutet trodde inte jag och det var kul att den slutade med delning.

Lite lider jag med Lee Westwood som var två upp ganska sent mot Ryan Moore men som ändå lyckades förlora. Detta kan ha varit engelsmannens sista Ryder Cup och han hade förtjänat att sluta som segrare, åtminstone i sin egen match.

Några ord om Henrik Stenson.

Imponerade egentligen hela vägen även om de båda foursomematcherna blev lite hackiga för hans lag. I singeln hade han flera chanser att vinna tidigare men tog ändå en skön klar skalp mot Jordan Spieth.

Stort grattis till USA:s spelare.

Den äkta glädjen som i golfsammanhang egentligen bara syns i lagtävlingar var påtaglig hos de amerikanska spelarna och jag älskade att se Bubba Watson och Tiger visa sådan lagkänsla efteråt.

 

 

 

 

 

 

Det här var över gränsen
Ja
256
6
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.