Rio 2016 Olympics Golf Course

Blogg

Forskare om Zika: “Oron kan vara kraftigt överdriven”

Nu menar forskare från Yale, USA, att risken för en besökare eller tävlande att smittas är minimal.

Text: Erik Hallberg • 2016-07-26 Uppdaterad 2016-07-26

De fyra bäst rankade golfspelarna i världen har redan tackat nej till OS i Rio de Janeiro med Zika-viruset som en av de avgörande anledningarna. 

En ny studie från det amerikanska universitetet Yale visar dock att risken för en deltagare eller åskådare att smittas av viruset är så låg som 0,0074 procent.

Internationella olympiska kommittén beräknar att 500 000 besökare kommer ta sig till Rio de Janeiro under OS. Enligt studien från Yale som publicerats i tidsskriften Annals of Internal Medicine, kommer som mest 37 besökare drabbas av Zika-viruset. 

De flesta som drabbas av viruset får endast en mild febersjukdom men viruset kan också orsaka mikrocefali (en medfödd missbildning i hjärnan) hos foster.

– Risken att som OS-besökare eller tävlande drabbas av zikaviruset har blivit en kontroversiell fråga som lett till att flera idrottare lämnat återbud. Helt utan bevis så har det lett till en stigmatisering av Brasilien, säger Albert Ko, professor i epidemiologi vid Yale-universitetet enligt Sveriges Radio.

Viruset sprids främst av myggor, en insekt som Henrik Stenson sagt sig inte vara rädd för. Dessutom kommer OS avgöras när det är vinter i Brasilien vilket innebär en låg myggaktivitet i landet.

Ingen svensk golfare har hittills hoppat av OS.


Text: Erik Hallberg • 2016-07-26
BloggOlympiska spelen
Scroll to Top