5de46a95f056a

Blogg

Stensons tränare: ”Jag hade tårar i ögonen”

Torsten Hansson har varit Henrik Stensons mentala coach sedan landslagsåren 1993 till 1995. Nu säger han att British Open-segern är det största i svensk golfhistoria någonsin. "Jag är så stolt och glad att det är sanslöst".

Text: Jesper Johansson • 2016-07-17 Uppdaterad 2016-07-17
Stensons tränare: ”Jag hade tårar i ögonen”

Redan förra veckan, innan Scottish Open, var Henrik Stenson på Royal Troon för att testa banan han under söndagen tog sin historiska The Open-titel på.

Då var hans tränare Torsten Hansson med, och han säger att de länge byggt upp för den här segern under en längre tid, men att han ändå förvånades.

– Jag är så stolt och glad att det är sanslöst. Jag vet hans kapacitet. Han är näst intill oslagbar när han har sin dag. Men jag förvånades över den enorma styrkan som han plockade fram, säger Torsten Hansson till svenskgolf.se/wp.

– Jag vet om allt jobb som ligger bakom det här. Jag hade tårar i ögonen, och jag såg att även han påverkades av situationen.

Torsten Hansson har varit en del av Henrik Stensons team sedan svensken blev proffs i mitten av 90-talet. Vilket innebär att han inte bara sätt framgångarna, utan även de svackor han haft på vägen.

– Landslagsledningen förstod inte hans kapacitet när han började. Det jag söker i golfare är bestämdheten att vilja lyckas. Jag minns att jag berättade för honom att löpning inte är den konditionsträning man ska syssla med om man är golfare, istället ska man gå med en 15 kilo tung ryggsäck. Henrik tvekade inte en sekund utan gick 1,5 mil med en sandfylld ryggsäck – varje dag. Det är det som krävs för att vinna, säger Torsten Hansson.

– Jag har sagt det många gånger; att vinnarna gör det förlorarna inte vill eller orkar. Och Henrik tillhör den kategorin som gör allt för att vinna.

Under söndagskvällen hade Torsten Hansson inte fått tag på sin adept men under OS kommer de två ses. Men det var ingen tvekan om vilken känsla som Hansson kände.

– Glädje. Alla vi har gått omkring med barndomsdrömmar och det är så få som får nå hela vägen fram. Jag har nu varit en del i en barndomsdröm som gått i uppfyllelse.

– Jag var stolt när han vann Race to Dubai och FedEx Cup. Men det här ännu större.


Text: Jesper Johansson • 2016-07-17
BloggHenrik StensonRoyal Troon GCThe OpenTournytt
Scroll to Top