KRÖNIKA: Låt spelarna vara människor

KRÖNIKA: Låt spelarna vara människor

Låt spelarna använda sina verktyg att hantera frustration.
Annars får vi en död grå profillös samling av intetsägande spelare på touren.

Det tog ett tag att smälta intrycken efter allt som hände på Doral i veckan.

Tycka vad man vill om Blue Monster men den testar verkligen tålamod, nerver och slagen i bagen hela vägen in.

Fråga Dustin Johnson som landade en 79:a sista dagen.

Fråga Bubba Watson som fick gå ifrån sin drive på sista hålet tre gånger innan han lyckades pressa ut den på högersidan.

Fråga Henrik Stenson som för ovanlighetens skull duffade ett järnslag på fjärde hålet tredje dagen och fick plita ner en sjua i kortet.

Det ryktades om att Stenson skickade klubban i vattnet i samma veva och hyrde in dykare för att plocka upp den. Jag sökte Henrik för att bringa klarhet i vad som hänt utan svar men alldeles oavsett så känns det som ett sundhetstecken.

Det är den Henrik Stenson vi vill ha, den som brinner för golfen och blir förbannad när det inte fungerar.

Det handlar inte om att han tappar koncentration eller kontroll.

Tvärtom, det är hans sätt att refokusera, att ta tillbaks kontrollen.

Så länge har jag följt honom nu att jag känner igen hans mentala metoder och det bådar gott inför fortsättningen av året.

Han slutade delad 28:a och det är väl varken bu eller bä.

På en bana som Doral kan du bli oerhört hårt straffad för små misstag och det var några veckor sedan Stenson spelade så jag tycker att det var ett okej resultat även om han naturligtvis hade velat vinna.

Det här med känslor på banan är ett ganska tacksamt ämne som väcker skilda åsikter. Sergio Garcia fick kritik av Golf Channels expert Brandel (inte Brendal) Chamblee efter ett mindre utbrott under första ronden och läsarna var nästan fifty-fifty om det var okej att kasta klubbor och få utbrott när de fick välja sida under texten.

Men det är samma med Garcia som med Stenson som med Bubba Watson eller Rory McIlroy och även Tiger Woods när han var som bäst.

Det är spelare som agerar utåt när de behöver ventilera och sätta sig själva tillbaks bakom ratten.

Får de inte ut de känslorna kan det däremot gå riktigt snett.

Adam Scott, Phil Mickelson, Rickie Fowler och Jordan Spieth använder andra sätt som passar deras personlighet bättre.

Adam Scott berättade att han gav sig själv en minut efter dubbelbogeyn på femman för att fokusera om och det fungerade ju ganska bra den här gången, det är hans sätt, hans personlighet, hans erfarenheter som format den strategin.

Låt spelarna vara människor så länge de håller sig inom normala gränser för vi vill väl inte ha en jämn grå massa av spelare som aldrig visar någonting?

Jag njuter när jag ser att världsstjärnor visar att de är just människor som du och jag på banan.

Och för tydlighetens skull menar jag inte att spelarna ska gå lös på omgivningen eller skrika haranger av okvädesord, naturligtvis inte, det finns gränser som de är mycket medvetna om.  

Garcia har väl klivit över den några gånger.

Stenson däremot tycker jag håller sig på rätt sida även om han nosat lite på staketet någon gång.

Det jag nästan var mest imponerad över med Scotts seger var caddiesnacket och genomförandet av inspelet mot sista green.

Inget krångel, samma rutiner som vanligt, beslut och genomförande trots svårt läge. Det är lätt att kalla det för tur att bollen stannade i slänten vid green (Scott gjorde det själv) men i mina ögon har tur inget med saken att göra. Han slog bollen dit han siktade, flyern eliminerade skruven, och det var något som Scott visste att den skulle kunna göra.

I golfen finns bara otur och bra slag och Scotts slag tillhör den senare kategorin.

Till sist min lista över vilka som känns hetast inför Masters

• Bubba Watson

Lite orolig över att han peakat lite för tidigt men klarar han av att hålla sin skärpa hela vägen till Augusta kommer han att vara mannen att besegra.

• Rickie Fowler

Fortsätter att mata fina, jämna prestationer och ser grundstabil ut. Har varit delad femma och delad tolva de två senaste åren på Augusta. Dags nu?

• Adam Scott

Omöjligt att inte ha med Scott efter två raka segrar. Han vann ju som bekant sin enda major på Augusta 2013 och var tvåa 2011. Puttningen har sett bra ut sedan han gick tillbaks till kort putter men Augusta blir en helt annan grej.

Jag gillar när spelarna visar känslor på banan
Ja
238
13
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!