Lisinge GK – ombonat i Roslagen

Vill du spela i lugn och ro hittar du det på Lisinge utanför Rimbo. Men här behövs också fokus för att manövrera på de ibland tajta hållayouterna på skogs- och parkbanan.

Lisinge GK – ombonat i Roslagen
Här du får du sällskap av sjön Sparren. Foto: CM Hellsten

Sedan 1 mars 2015 ingår Lisinge i Unipeg som har tagit över driften av anläggningen. Unipeg är en union som bland annat omfattar tolv 18-hålsbanor och fem 9-hålsbanor i huvudstadsområdet.

När du har passerat ett sommarstugeområde och en fårhage är du framme på banan som ligger i närheten av Rimbo i Roslagen, drygt 45 minuter norr om Stockholm. De inledande hålen bjuder på vacker utsikt och spelas intill sjön Sparren. Sedan försvinner golfaren in i skogen – och det riskerar bollarna också att göra...

KARAKTÄR: Skogs- och parkbana.

SPELA NÄR: En tidig morgon mitt i veckan under säsongens andra halva – då kan du nämligen vara helt ensam på banan. Det är en mäktig upplevelse.

PASSAR FÖR: Om du (som jag) kommer till Lisinge med en helt ny driver, som du inte slagit ett enda slag med och som ska ut på sin jungfrufärd – då har du valt fel bana. Det är nämligen väldigt tajt på flera håll så fokusera på precision istället för längd.

RÄCKER ETT TREPACK: Svarar du ja här så ligger du riktigt bra till i matchen eller tävlingen. För de flesta av oss blir svaret nej. Det finns gott om diken och skog som tar hand om bollarna.

HÖJDARHÅLEN: Sjön bildar en storslagen kuliss under de tre första hålen och starten är Lisinges allra vackraste del. Med lite flyt ser scorekortet lika snyggt ut.

SLUTNA RUM: Efter den sköna början i det öppna landskapet ställs det större krav på precisionen då banan viker av in i skogen där hålen ramas in av tät skog.

TVEKSAMT HÅL: Hål 6 (par 5, hcp 3, 490 meter från gul tee/454 meter från röd). Från tee är det riktigt smalt och du ser knappt fairway för alla träd. En väg korsar hålet halvvägs ut. Vid andraslaget är greenen skymd av en kulle och fler träd.

STENSKYLTAR: Klubben har på ett smart sätt använt sig av naturen och stora stenar får fungera som teeskyltar.

ÖVERNATTA: Blir du lite avis på folket som hittat ett hus nära banan och skulle vilja bo i närheten själv? Då är det bara att flytta in direkt efter ronden. Klubben hyr nämligen ut tre stugor – sjöglimten ingår i priset.

NY HOS UNIPEG: Sedan 1 mars i år har Unipeg tagit över driften och erbjuder paketet "Play Northeast" med obegränsat spel på Lisinge, Lövsättra och Sundsta.

SÅ LYCKAS DU PÅ LISINGE: "Vid mitt senaste besök här som relativ nybörjare spelade jag oförståndigt och slog drivern hela tiden. Men allt klaffade, de långa puttarna trillade i och jag fick ihop 42 poäng. Nu, 21 år senare, tänkte jag återse banan och prova den på nytt när jag blivit lite äldre, mer erfaren och klokare i mitt val av klubbor och strategi. I dag satsar jag på järn – det är nyckeln till en bra rond på Lisinge."
Boris Näsman, Vallentuna GK, hcp 25

PLUS.
Klubbhusets altan. Därifrån kan du följa händelserna på hål 3, 9 och 18 som extra underhållning efter ronden.

MINUS. 
Visserligen skedde besöket under lågsäsongen men det är aldrig roligt att mötas av rejält med ogräs – i bunkrarna.