Upptäck Amsterdam, Köpenhamn, London och Montpellier

Har du några dagar över för golf? Varför inte satsa på en avkopplande weekend utomlands. Här är fyra härliga resmål: Amsterdam, Köpenhamn, London och Montpellier.

Upptäck Amsterdam, Köpenhamn, London och Montpellier
Stan är full av vatten. Koppla av med en kanaltur mellan ronderna i Amsterdam. Foto: Istock

AMSTERDAM - Ett riktigt bra hål-land

Amsterdam är ett populärt och tillgängligt resmål för svenska turister. Och visst kan tulpaner, träskor och kanaler vara skäl nog att besöka landet i sydväst, men det finns all anledning att snegla mot detta kungadöme just för golfens skull. Enligt EGA finns det 200 banor, varav 95 18-hålare, och cirka 390 000 golfare. Tillgängligheten är stor och det finns få restriktioner för att få spela. Vissa holländare hävdar till och med att golfen föddes i det här landet för många hundra år sedan, då som nöje inne på stadens gator (vilket till slut förbjöds på grund av all skada detta orsakade), under namnet "kolf". Att det var skottarna som tog sporten ut på gräs erkänns naturligtvis.
Golfen har här en egen "nationaldag", förvisso uppdelad på två för att så många som möjligt ska kunna vara med. Är du i stan 18:e eller 19:e april kan du passa på att testa golf på någon av de närliggande banorna. Du behöver inte resa långt utanför centrum för att hitta bra spelplatser. Linksbanan Kennemer ligger västerut, granne med badorten Zandvoort. Men det finns också en rad charmiga inlandsbanor, exempelvis Hilversum.

GOLFEN
KENNEMER G&CC
Antal
 hål: 27. Greenfee: 100 euro.
Hemsidawww.kennemergolf.nl
Toppbana med linkskänsla vid badorten Zandvoort, väster om stan. Här vann Seve Ballesteros sin första ET-seger.

WATERLAND
Antal
 hål: 18. Greenfee: 38 euro vardag, 48 euro helg. 9-hålsgreenfee och par 3-bana finns också.
Hemsidawww.golfbaanwaterlandamsterdam.nl
Bana inne i Amsterdam med många vattenhinder. Ta med extrabollar.

BURGGOLF PURMEREND
Antal
 hål: 36. Greenfee: 56 euro/66 euro (vardag/helg).
Hemsidawww.opengolfzandvoort.nl
Familjevänlig bana med både utmanande men generösa fairways. Ligger 20 minuter norr om stan.

MER OM RESMÅLET
Valuta: Euro. 
Tidsskillnad: Ingen.
Folkmängd: 17 miljoner.
Antal golfbanor: 201 (källa: European Golf Association).
Golfsäsong: Året om, men företrädesvis vår, sommar och höst.

RESA DIT
KLM har direktförbindelser från Göteborg, Stockholm och Kastrup. Norwegian och SAS flyger också direkt från Stockholm. Resan tar cirka två timmar och kostar runt 2 000 kronor tur och retur.

MISSA INTE
Maten. Från fine dining via hipsterkök till vegan och våffelhörna.
Kanalerna. Ta en tur på vattenvägarna och upplev arkitekturen.
Museerna. Både Rijksmuseum och Van Gogh-museet är att rekommendera.

PÄRLAN
Anne Frank Huis (Anne Frankmuseet) är värt ett besök, även om det blir ett känslomässigt sådant. Här gömde sig den judiska flickan Anne Frank under andra världskriget, och det var här hon skrev sin världsberömda dagbok som sedan översatts till 70 språk. Anne Franks familj angavs och tillfångatogs av nazisterna. Hon dog i Bergen-Belsen 1945.

TEXT: Karin Klarström

The Scandinavian GC utanför Köpenhamn är en Robert Trent Jones-bana som påminner om Bro Hof. Foto: Mickael Tannus

KÖPENHAMN - Skönt nöjesfält för golfaren

Svenskarna i landets södra del har förmånen att ha tillgång till två huvudstäder – Stockholm och Köpenhamn. Sedan Öresundsbron öppnade 2000 har den danska staden nästan integrerats med Skåne. Många bor i Sverige men arbetar i Danmark och pendlar med tåg eller bil. Sydsvenskarna använder Kastrups flygplats som sin naturliga portal vidare ut i världen och korsar gärna sundet för att strosa längs paradgatan Ströget eller ta del av Tivolis nöjen.
Nästa gång du gör resan – ta med golfbagen. I Köpenhamnsområdet finns en spännande mix i utbudet – från nya, påkostade och spektakulära anläggningar till anrika, klassiska klubbar, banor som arrangerat Europatourtävlingar och stadsnära slingor som är enkla att ta sig till med kommunala färdmedel.

GOLFEN
THE SCANDINAVIAN GC
Antal
 hål: 36. Greenfee: 1 840 SEK oavsett bana och dag.
Hemsidawww.thescandinavian.dk
Old Course rankas som landets bästa bana och New Course är nummer 3 på samma lista. The Scandinavian är Köpenhamns motsvarighet till Bro Hof Slott. Dyrt, men banorna är i yppersta skick och klubbhuset spektakulärt.

KÖPENHAMNS GK
Antal
 hål: 18. Greenfee: 550 SEK på vardagar, 675 på helger. 370 alla dagar under vintern.
Hemsidawww.kgkgolf.dk
Det här är Skandinaviens äldsta golfklubb som grundades 1898. 1928 invigdes banan som uppdaterades 2009 och som slingrar sig fram längs Dyrehavens naturreservat. Den vackra omgivningen gör ronden till en upplevelse och golfarna delar området med mer än två tusen hjortar som obehindrat vandrar omkring vid banan.

ROYAL GC
Antal
 hål: 18.
Greenfee: 1 200 SEK.
Hemsidawww.royalgolf.dk
Klubben marknadsför sig som "oasen mitt i staden" och banan ligger i Bella-området granne med bostäder, kontor och gallerior. Avståndet in till Rådhusplatsen är barat fem kilometer.

MER OM RESMÅLET
Valuta: Danska kronor.
Tidsskillnad: Ingen.
Folkmängd: 5,6 miljoner.
Antal golfbanor: 188.
Golfsäsong: I stort sett året runt.

RESA DIT
Från Malmö tar du bilen eller tåget över Öresundsbron. Från Helsingborg tar du färjan över till Helsingör och sedan vidare söderut till Köpenhamn. Från Stockholm tar du flyget till Kastrup.

MISSA INTE
Ströget. 1962 valde Köpenhamn att förbjuda biltrafik på Ströget och förvandla det till lång gågata.
Restaurangerna. Matälskaren har verkligen kommit till rätt destination. Noma har vid flera tillfällen utsetts till världens bästa restaurang.

PÄRLAN
Nyhavn. Mysigt uteserveringshäng vid vattnet. Rödspättan tillsammans med lokal öl hör givetvis till ditt Köpenhamnsbesök.

TEXT: CM Hellsten

Läcker links. Royal St George's är fortfarande värd för The Open. Foto: Getty Images

LONDON – Världens bästa grannar

Först knappt två timmar bakom ratten i hyrbilen. Därefter återföds du på Englands sydöstra kust, där tiden och vädret karvat fram ett spretigt levande dynlandskap. Tre banor slingrar sig i olika grad fram mellan sänkorna, svackorna och den konturrika marken. Samtliga har stått värd för The Open Championship. Men det är sekundärt i sammanhanget. För potentialen som greppbart weekendresmål är ursinnigt stark i sig.
Den första eller sista dagen kan med fördel ägnas åt indisk mat på Brick Lane inne i världsmetropolen, allmänt slötittande i Harrods saluhall varvat med en snabb ekologisk lammkorv i Notting Hill. Ja, det kallas för London, och erbjuder ett stadsliv som det är på gränsen till omöjligt att bli mätt på.

GOLFEN
ROYAL CINQUE PORTS GC
Antal
 hål: 18.
Greenfee: 65–155 pund beroende på dag och säsong.
Hemsidawww.royalcinqueports.com
Spänn fast dig. Nu åker vi. Den utmanande och krängande färden varar i 18 hål och sveper över några av de mest galna fairwaykonturer som hittas innanför Englands gränser.

ROYAL ST GEORGE'S GC
Antal
 hål: 18.
Greenfee: 80–170 pund beroende på dag och säsong.
Hemsidawww.royalstgeorges.com
De blinda slagen, vilda dynformationerna och skönt kryptiska spellinjerna skjuter en pulserande adrenalinpil rakt in i maggropen på alla som kommer hit av ren linkspassion.

PRINCE'S GC
Antal
 hål: 27.
Greenfee: 50–90 pund beroende på dag och säsong.
Hemsidawww.princesgolfclub.co.uk
Lågmäld och utmanande linksgolf serveras på slingorna "Shore" och "Dunes" medan "Himalaya" förmedlar mer hedlandskänsla.

MER OM RESMÅLET
Var: Sandwich, Storbritannien.
Valuta: Brittiska pund. 
Tidsskillnad: -1 timme.
Folkmängd: 63,7 miljoner.
Antal golfbanor: 2 700.
Golfsäsong: Året runt i de flesta delar, även om klimatet är som skönast under vår, sommar och tidig höst.

RESA DIT
Direktflyg till London körs frekvent från flygplatser i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn under hela året. En biljett tur och retur med British Airways kostar runt 1 300 kronor.
Restid: Mindre än 2,5 timme.

MISSA INTE
Klipporna. Det är lätt att trollbindas av Dovers vita klippor.
Dover Castle. Slottet har genom tiderna beskrivits som "nyckeln till England".
Klubbhushänget. Njut i det knirkiga klubbhuset på Royal St George's.

PÄRLAN
The George & Dragon. Intim och charmig gastropub, mitt inne i Sandwich, som ofta kramas ihjäl verbalt när någon i trakten ombeds lämna ett restaurangtips. Se bara till att boka bord i förväg.
Hemsidawww.georgeanddragonsandwich.co.uk

TEXT: Eric Franzén

Upplev folklivet, gatumusikanterna och uteserveringarna på pampiga

MONTPELLIER – Dags att möta sydfransk doldis

Utmed de spanska och portugisiska stränderna flödar golfturismen. När den svenska säsongen vilar under is och vita dunbolster så flyr vi istället söderut och svingar loss på välkända golfområden som Costa del Sol och Algarve.
Av någon anledning tycks södra Frankrike fortfarande bli förbisett när vi gör våra val. Det är synd, för det här är en riktigt fin golfdestination. Vi slår läger i den gamla och vackra universitetsstaden Montpellier, där vi mellan ronderna kan utveckla såväl vår kulturella medvetenhet som omfånget på resväskan då shoppingmöjligheterna är goda.
När det gäller golfen finns flera fina alternativ i omgivningarna – och dessutom är greenfeebiljetterna betydligt billigare än på exempelvis Solkusten.
Närmast omedvetet drar vi oss först lite närmare Medelhavet och charmiga La Grande Motte, som ritats av Robert Trent Jones Sr. Sedan växlar vi upp ytterligare och svingar loss på starka Massane, som testar alla delar av spelet.

GOLFEN
LA GRANDE MOTTE
Antal hål: 18 + korthålsbana.
Greenfee: Cirka 500 kronor.
Hemsida: www.lagrandemotte.fr/
Stora bunkrar och gott om vattenhinder. Jodå, visst känner vi igen dragen från andra Trent Jones-banor. Banan återfinns i ett relativt öppet landskap, strax intill Medelhavet.

MONTPELLIER MASSANE
Antal
 hål: 18 + korthålsbana.
Greenfee: Cirka 600 kronor.
Hemsidawww.massane.com
Inte den vackraste banan utmed Medelhavskusten, men ett starkt och bra test – inte minst när det blåser över de stora slätterna. Arkitekten Ronald Fream har spänt risk and reward-bågen till bristningsgränsen.

FONTCAUDE
Antal
 hål: 18 + korthålsbana.
Greenfee: Cirka 600 kronor
Hemsidawww.golfhotelmontpellier.com
Vid och öppen parkbana som använts hyfsat regelbundet för stora tävlingar. Dock klart hanterbar för de flesta spelarkategorier. Välkänd för sin fina kondition på greenerna.

MER OM RESMÅLET
Valuta: Euro.
Tidsskillnad: Ingen.
Folkmängd: 66 miljoner i hela landet.
Antal golfbanor: Cirka 550.
Golfsäsong: Mestadels året runt i de södra delarna av landet, men vänta gärna till april då vårsolen värmer gott.

RESA DIT
Norwegian flyger direkt hit (samt till grannstaden Marseille) både från Stockholm och Köpenhamn under sommarhalvåret. Annars är det byte i Paris som gäller. Biljetter finns från cirka 2 000 kronor.

MISSA INTE
Place de la Comédie. Torget i Montpellier är så pampigt som ett torg i södra Europa ska vara.
Gränderna. De charmiga småbutikerna inne i stan är ett måste och går att spendera både timmar och euro i.

PÄRLAN
De vita stränderna. Om utseendet på de pyramidformade husen i den lilla kustorten La Grand Motte är en vattendelare så kan man inte säga samma sak om den fantastiska stranden. Missa inte! 

TEXT: Tobias Bergman