Bästa golfen i nordöstra Tyskland
Piren i Ahlbeck. Foto: Alamy/AOP

Bästa golfen i nordöstra Tyskland

Usedom är Tysklands näst största ö och har 1 906 soltimmar varje år. På en av traktens golfbanor kan besökarna värma upp med att spela ett Mulliganhål på vägen fram till första tee.

Det är tidig kväll vid Östersjöns vackra kustlinje. Ett ungt par sitter lutade mot en Strandkorb, en slags avancerad solstol med vindskydd som hyrs ut till badgästerna under dagarna. 

Solen är på väg att dra sig undan bortom de ståtliga sekelskifteshusen som är granne med strandpromenaden men paret har lyckats hitta en plats dit strålarna fortfarande når. 

De har sjunkit ner i sanden och sitter tätt intill varandra, de ser nyförälskade ut.

Kanske är det en sommarflirt.

Eller så har de bara slagit sig ner just här för att smälta maten från den å-t-t-a kilometer långa supén som nyss avslutats – "Grand Schlemm". 

Grand Schlemm är en fem timmar lång kulinarisk vandring på stranden mellan de tre tyska kejsarnas favoritbadorter – Ahlbeck, Bansin och Heringsdorf – där stjärnkrögare från 33 olika restauranger i regionen dukar upp mat och passande dryck. Förrätten serveras i Ahlbeck och den stora matresan avslutas sedan med dessert i sanden utanför Romantik Strandhotel i Bansin där det unga paret nu sitter i solnedgången.

Grand Schlemm förvandlar strandpromenaden till en gourmetgata. 

Det är lyxpicknick.

Senare på kvällen i hotellbaren på Golf-und-Wellneshotel Balmer See pratar jag med Thomas Heilman, som bor i Usedom och varje sommar äter sig mätt under förtäringsfestivalen. Han säger:

– Grand Schlemm är en avsmakningsmeny med nio rätter och efter varje måltid går man ett par hundra meter innan det är dags att slå sig ner vid nästa bord. Det kostar 129 euro men är värt alla pengar eftersom det smakar jättegott och du får mat och motion på samma gång. 

Usedom är belägen i det nordöstra hörnet av Tyskland och är med sina 445 kvadratkilometer nationens näst största ö efter Rügen. En del av Usedom ligger faktiskt i Polen och smidigaste vägen hit är att ta färjan från Ystad till Swinoujscie. Från det polska färjelägret är det mindre än 20 minuter att köra till golfresorten Balmer See. 

Ön har fem miljoner besökare varje år.

De spelar 60 000 ronder golf.

Golf-Park Balmer See blev öns allra första bana när den öppnades 1995. Entreprenören Rainer Stephani bodde i München men var i Usedom och hälsade på några bekanta under semestern och såg den vackra orörda naturen i byn Balm. Herr Stephani, som redan var en inbiten golfare hemma i Bayern, insåg potentialen att lägga ut golfhål på kullarna ovanför den lilla viken.

– Här borde vi bygga en bana.

Sa han skämtsamt.

Vännen tog det dock på allvar, kontaktade de lokala myndigheterna och när alla tillstånd var undertecknade så ringde han Rainer Stephani.

Som bestämde sig för att gå all in, flyttade upp från södern och såg till att drömmen uppfylldes. 

Sedan 2006 har Balmer See 45 hål fördelade på två 18-hålsbanor samt en nia av pay-and-play-karaktär. 

Golf-und-Wellneshotel Balmer See består av 85 hotellrum plus 70 lägenheter i flera mindre vita byggnader med halmtak som smälter in i omgivningen. Middagarna i den stora restaurangen är en kulinarisk upplevelse, fullt i klass med Grand Schlemm, och när frukosten serveras i samma salong möts gästerna vid bordet av morgontidningen Die Welt och ett informationsblad från hotellet som bland annat visar en uppdaterad tredygnsprognos och upplyser om vad en tvådagarskurs med golfpron kostar. 

Balmer See har även ett stort spa med olika bastuvarianter, en isgrotta och behandlingar som golfmassage. Mellan restaurang- och receptionsdelen och klubbhuset finns dessutom en Asienpaviljong som rymmer ett thailändskt massagecenter. 

Balmer See är en wellnes welt.

En välbefinnande värld.

För att komma till spaavdelningen tar gästerna på sig de mjuka morgonrockarna som hänger i badrummet och går sedan ner i de vita kurar som finns längs promenadstråket mellan byggnaderna. Där inne finns trappor ner till en källare vars underjordiska gångar leder fram till omklädningsrummen. 

Ibland syns de vita morgonrockarna vid den plats där Golf-Park Balmer Sees båda 18-hålsslingor startar. Åskådarna står gärna där och pratar med golfare som väntar på sina starttider eller så slår de sig ner på bänkarna rakt bakom tee och tittar nyfiket på utslagen. 

Blauer Kurs mäter 5 492 meter från gul tee och 4 796 meter från röd medan Gelber Kurs är ännu kortare – 5 111/4 438 meter. Båda har par 71. Både Blå & Gul är korta men underskatta inte Balmer See som har en tuff ruff. 

Jag slår ut på blå bana och får sällskap av Werner och hans hustru Heidi som bor i den före detta västtyska huvudstaden Bonn. Paret ansluter precis när klockan slagit 11.15 och vi ska slå ut, de är stressade och hann aldrig checka in på hotellet utan har bara betalat greenfeen. 

Werner har en kort, ryckig sving och skickar i väg sin boll rätt ut i den tjocka ruffen till höger. Där blir han kvar en stund och först efter åtta slag ute i det höga gräset återförenas vi framme på greenen.

– Vi hann inte värma upp, vi kommer direkt från vår dotters bröllopsfest och ska nu ha semester här... Vi skulle ha behövt ett Mulliganhål, säger Werner ursäktande.

– Det finns faktiskt ett sådant här på Usedom, säger jag.

– Gör det? 

– Ja, 13 kilometer härifrån. 

Jag har gjort det. Werner likaså. Säkert du också? Varit sen till en starttid, stressat fram i trafiken och tryckt igång sätesvärmaren som kompensation för den uteblivna uppvärmningen på rangen. Sladdat in på klubbens parkeringsplats, bytt om i bilen, rusat in i receptionen, svept kortet, pröjsat greenfeen, sprungit som Usain Bolt fram till första hålet, kastat av headcovern under de sista stegen upp på tee och efter en snabb provsving skickat i väg en helt värdelös drive. Det brukar alltid sluta med en Mulligan. Och ett förlorat hål. Minst. 

Det där scenariot är vardag på många banor i Golfsverige.

Men inte i Tyskland.

Åtminstone inte på Baltic Hills.

Här är första tee faktiskt hål 0.

Ägaren av banan ville egentligen öppna sin anläggning med ett långt par 5 men när banarkitekten Andreas Lukasch kom till platsen för att börja skissa på en layout såg han den stora nivåskillnaden och konstaterade snabbt att utslaget skulle bli blint. 

Han byggde därför bort blindheten.

Och skapade ett nummer noll.

Det ligger alldeles ovanför puttinggreenen och till höger om drivingrangen. Det står angivet som hål 0 i scorekortet, är inte indexerat och har ett gemensamt tee för alla kategorier spelare – 115 meter. 

– Det är Tysklands enda Mulliganhål. Golfarna behöver naturligtvis inte spela hålet om de inte vill men alla starttider utgår från hål 0, säger klubbchefen Stefan Heller. 

Sedan startar slingan på riktigt med ett behagligt och kort par 4. Där och på det efterföljande hålet finns en vägg av träd längs hela vänstersidan och en usel drive kan nästan landa på polskt territorium, gränsen går på andra sidan skogen. 

Ute på det 13:e hålet hör vi svenska röster. De tillhör Lars och Vivi Marklund från skånska Skepparslöv som också har tagit färjan hit för att spela golf på ön Usedom. 

Vad tycker ni om Mulliganhålet?
– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare men det var en bra uppvärmning inför ronden. Här fyllde det ju funktionen att man skulle transportera sig upp till ettan på ett roligare sätt och på hål 0 gjorde jag ett par men det räknas ju inte. Typiskt, säger Vivi.

Alla hål har fått olika namn, ettan kallas för "Hope" eftersom det är banans näst lättaste och ger dig hopp om en bra inledning på rundan. Sedan följer "Fisherman's bend", "Mermaid" och "Fab Four" innan det är dags att spela "Baltic Hills".

Hålet som är döpt efter banan. 

Baltic efter Östersjön eller Baltiska havet som det också heter. Hills efter alla kullarna vid banan. Ingenstans blir det lika uppenbart som på femman där den kraftigt kuperade terrängen formar fairway till en farled av enorma, exceptionella vågrörelser som skapar djupa dalgångar.

Det är banans längsta, läckraste och mest underhållande hål – 529 meter från gult och 450 från rött. 

Inne i det vita eleganta klubbhusets köksavdelning arbetar krögaren Thomas Peinsith mycket med regionala råvaror i sin golfgastronomi. Det kan vara färsk piggvar från Östersjön, gös från vattendraget Peenestrom eller rådjur från Usedoms skogar. Delikatesser som skulle platsa i öns Grand Schlemm. 

Jag slår mig ner vid ett bord på verandan och summerar intrycken från ronden samtidigt som blicken pendlar mellan menyn och ett inspel mot dubbelgreenen där både hål 9 och 18 avslutas. 

På Baltic Hills är klubbhusrestaurangen det 20:e hålet…