Den totala guiden till St Andrews

Många drömmer om en rond på The Old Course i St Andrews. Men resan är betydligt mer än så. Här är den kompletta guiden inför pilgrimsfärden till golfens själsliga vagga.

Den totala guiden till St Andrews
Här nedan hittar du totalguiden till St Andrews.
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mannen i marinblå lammullströja är tydligt nervös. Anletsdragen är spända, rörelsemönstret stressat och övningssvingarna så forcerade att han inte ens hinner avsluta den ena innan han påbörjar nästa. Till sist är det hans tur att kliva upp på den gamla banans första tee.

På den lilla asfaltsvägen mellan utslagsplatsen och klubbhuset har det samlats ett dussintal människor som nyfiket följer den procedur som upprepas var tionde minut och genom att bara stå där och betrakta blir de också omedvetet del av föreställningen genom att applicera ytterligare tryck på ­huvudpersonerna.

Uppdragsbeskrivningen är egentligen löjligt enkel.

Här är bollen, där är klubban och framför dig ligger ett flygfält av gräs som du omöjligen kan missa.

Ändå är det precis vad somliga gör.

Inklusive den marinblå mannen.

Hans ilsket skurna slice reser sig hastigt i den nordvästliga vinden och förflyttar sig säkert 75 meter i sidled och slår sig inte till ro förrän den har studsat utanför banans gräns och det är svårt att förstå hur någon har kunnat slå så snett.

Till dess att du står där själv.

För många av oss är det här stunden vi drömmer om och tillfället som kommer att förflytta oss ett pinnhål uppåt på den fiktiva karaktärsstege som definierar "en riktig golfare". Vi slipper slå ned blicken när någon frågar oss om vi "har spelat på St Andrews" och har plötsligt vår egen berättelse att bidra med i samtalen om hur det var att trycka ned peggen i den hårt packade sandjorden.

Stundens magnitud är förstås kopplad till förberedelserna.

För att få en starttid här måste du ofta planera noggrant och boka åtminstone ett år i förväg och under din väntan på att pilgrimsfärden ska bli verklighet hinner du slå det första utslaget många gånger i tanken.

Vad som händer därefter är de flesta ­mindre bekanta med.

Den gamla banan fortsätter sedan ut på landtungan, innan den vid floden Edens mynning vänder tillbaka in mot stan igen. Det är en layout som sällan charmar första­gångsbesökaren fullt ut, men ändå blir total­upplevelsen oförglömlig.

George jobbar som caddie på den gamla banan och kan den därmed bättre än de flesta.

Han säger:

– Vad som betyder något för den som besöker Old Course är en bra drive på ettan och ett bra inspel på 18:e. Allt annat som händer däremellan är det ingen annan som ser och därför inte särskilt viktigt.

George sitter vid ett av de rustika träborden på 1 Golf Place, som är ett av stadens mest klassiska vattenhål för golfare och också det som ligger närmast den gamla banans 18:e green. Här blandas turister med purister, caddies med spelare och i värmen kring bardisken byter dagens berättelser från stadens banor ägare och åhörarna lyssnar ivrigt, i väntan på sin tur att dela med sig sin egen historia.

HISTORISK MARK. Platsen där The Old Course första och sista hål breder ut sig framför staden.

KUSTNÄRA. The Old Course och de övriga banorna delar marken vid stadens strandlinje.

 

Stämningen är sorglös och lättsam; som ett litet parallelluniversum till den värld vi vanligen omsluts av.

Här finns inga Brexitbekymmer, besvärliga energipolitiska diskussioner eller heta meningsutbyten om internationella konflikthärdar. De svåraste frågor och beslut som debatteras är huruvida det var klokt att gå för green på två på det långa 14:e ­eller om järn från tee är det bästa klubbvalet på sjuan för att garanterat undvika "Shell ­Bunker".

Allt kretsar kring golf.

Som så mycket annat i den här underbara lilla platsen på Skottlands östkust.

Här finns sju banor som drivs i linksstiftelsens regi och ytterligare ett 30-tal i hela grevskapet Fife. De flesta av dem är både åtkomliga, spelvärda och inom 40 minuter från staden och på så sätt utgör St Andrews ett perfekt nav i golfresan, eftersom det också finns ett bra hotell- och restaurang­utbud.

Tips från coachen. Liam Barn, projektledare på turistbyrån Visit Fife Golf.

Myspromenad. Från St Andrews hamn är det bara några steg till katedralen.

Men faktum är att det inte behövs en ­bokad starttid för att kunna njuta här.

Vi tar vägen förbi det brittiska golfmuseet och R&A:s välbekanta klubbhusfasad ned mot West Sands. Precis där Swilcan Burn rinner ut i Nordsjön finns en stig ned mot den vidsträckta stranden, som ligger blottad eftersom havet har dragit sig tillbaka.

West Sands utgör den ena flanken på det markområde som idag innehåller sex golfbanor och är väldigt populär att promenera på, tack vare den rofyllda omgivningen.    

Det är en svindlande tanke att tänka, att det kan ha spelats golf här i någon slags form ända sedan 1400-talet och att vi än idag älskar att göra det på den här platsen; på samma sätt som vi möjligtvis har gjort i 600 år.

Vi rundar spetsen på landtungan och kan samtidigt betrakta några spelare som slår ut på tionde tee på New Course, den nya banan.

Att den skapades 1895 skänker onekligen också ett visst perspektiv.


Har du varit i St Andrews?
Ja
17
8
Nej