Gustafson: När fel håll blir rätt

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson.

Gustafson: När fel håll blir rätt
Sophie Gustafson med caddie på LET i Marocko 2014. //Foto: Tristan Jones

Vad gör man när man har tröttnat på spelet?
När drivarna inte längre kan hitta fairway eller järnen inte längre ger den där goa känslan i bollträff och flykt som de en gång gjorde. När man plötsligt tycker att golf inte är roligt längre för att man helt enkelt spelar för dåligt – vad gör man då?

När precis det här hände mig ställdes jag inför två val – att sluta helt eller hitta på nåt nytt. Eftersom golfen är en gemensam knutpunkt med många av mina vänner så ville jag inte sluta utan hellre försöka att hitta ett sätt där golfen blev rolig igen. Det var då jag kom på idén att börja spela från vänster.

Min mångåriga utrustningssponsor Ping var sjysta nog att skicka mig ett set vänster­klubbor så att jag kunde börja experimentera. Som högerhänt och med ett helt golf­liv av spel från höger var det, kanske inte helt ­oväntat, väldigt avigt att börja veva iväg ­bollar från fel håll. Det var många sorkdödare i början men ju mer jag tränade och spelade desto bättre blev jag. Bara att se de framstegen tyckte jag var fantastiskt kul.

Ju mer tid jag lade ner desto bättre blev jag. Under mina sista år som proffs var det lite tvärt­om, ju mer tid jag ägnade åt träning ­desto sämre blev jag. Den här vändningen gav mig en otrolig glädje.

Många frågar vad som har varit svårast med att spela från vänster och i början var svaret lätt: bunkerslag!
Det var omöjligt.
Nu har jag en helt annan förståelse för ­glada amatörer som hatar bunkrar. Det var verkligen supersvårt och jag fick automatiskt lägga till minst två slag på scoren om ­bollen råkade trilla ner i sanden. Nu, efter mer träning, är jag inte längre helt hopplös utan kommer oftast upp på ett slag men träff­säkerheten är fortfarande inget att skryta med.

I somras fick jag förfrågan om att spela i pro am-tävlingen under Nordea Masters. Det har blivit många sådana under min karriär så jag var inte supersugen, men tänkte att det kunde vara kul att göra det från vänster för första gången.

Med så många pro am-tävlingar under bältet så visste jag att även om jag spelar absolut katastrofalt så skulle jag ändå inte vara den sämsta jag sett genom åren. Det blev spel­mässigt inte heller någon rond att skriva hem om men vi hade grymt trevligt och jag kan tala om att Hills G&SC är klart svårare från vänster än vad den är från höger.

Det finns två saker jag har kommit till insikt om under min tid som vänsterspelare:

Det första är att jag trots allt fortfarande är ganska bra från höger.

Det andra är att det gör under att spela golf utan några förväntningar.

Det här med förväntningar har jag skrivit om förut, men det tåls att ta upp igen. När du inte har förväntningar så fylls du av glädje åt det som går bra och det, har jag märkt, är ett fantastiskt roligt sätt att spela golf på.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.