5de420ac1f748

Artiklar

Allt du behöver veta om handicaprevisionen

Varje år utförs en handicaprevision för de spelare som registrerat åtta eller fler rundor de senaste två åren. Det innebär att de spelarna kan starta säsongen med antingen ett högre eller lägre handicap.

Text: Jesper Johansson • 2018-01-08 Uppdaterad 2019-12-12

Det är inte långt kvar tills golfsäsongen 2018 startar på de flesta banorna i Sverige. Och några av alla Sveriges golfare startar med ett nytt handicap – utan att ha spelat sedan i höstas.

Anledningen är att det ingår i EGA:s handicapregler att handicapet ska ses över en gång om året.

Talangernas magiska höst – total sänkning på 81,9

De spelare vars handicap ses över är de som registrerat minst åtta rundor de senaste två åren. Om man har registrerat färre än så finns det inte underlag nog att göra en analys. Ett system räknar sedan ut om ditt handicap är där det ska vara, om du bör sänkas – eller höjas.
– Man utgår från medianpoängresultatet. Så om du har registrerat 29 rundor det senaste året tittar systemet på din 15:e bästa rond. Den jämförs sedan med andra riktvärden och därefter föreslår systemet en höjning, sänkning eller att du är kvar på samma handicap som tidigare, säger Claes Grönberg, som arbetar med regler och handicap hos Svenska Golfförbundet.

Men det är inte systemet som avgör om ditt handicap ska ändras eller inte. Det gör din hemmaklubb.
– De här revisionsförslagen klubbarna tar del av är ett förslag. Säger revisionen att en spelare ska höjas med två steg är det upp till klubben om det ska ske eller inte, säger Grönberg. 

Fotbollsstjärnans första rond: 72 poäng – från 54 till 4,5 på en månad

2016 var det 113 000 spelare som hade registrerat de rundor som behövdes för en handicaprevision.

19 000 fick sitt handicap korrigerat uppåt i den automatiska årsrevisionen via GIT som SGF erbjuder klubbarna. Eventuella sänkningar tog klubbarna själva ställning till, men de var klart färre.
Av nästan 500 000 golfare är det alltså bara drygt en femtedel som registrerat tillräckligt många rundor under de två senaste säsongerna.

Claes Grönberg menar att den siffran borde öka – om golfen ska bli roligare.
– Ju fler rundor du registrerar, både uppåt och nedåt, desto mer korrekt handicap kommer du att få. Om en golfare registrerar tillräckligt många rundor kommer personen att spela på ett korrekt handicap. Det gör sporten roligare.
– Handicapsystemet är en av de bästa sakerna vi har i golfen. En person med 18 i handicap ska kunna tävla mot Henrik Stenson. Men om den personen egentligen har 36 i handicap blir det inte en speciellt jämn match.


Text: Jesper Johansson • 2018-01-08
ArtiklarNyheter
Scroll to Top