Deltagarna sänkte sig i snitt med 18 procent

Nu har det blivit dags att summera den tredje säsongen av Svensk Golfs stora satsning Gör om mig.

Deltagarna sänkte sig i snitt med 18 procent
Deltagarna i Gör om mig 2017 hade en lyckad säsong. //Foto: Mickael Tannus

De fick varsin tränare och anpassade klubbor, bollar och kläder. Men för att utvecklas behövde de själva göra jobbet. Årets upplaga är över och resultatet blev återigen lyckat. Vi har även blickat bakåt och tittat hur det gått för tidigare Gör om mig-deltagare.

Anders Bergqvist ville bli singelhandicappare. Det krävdes mer arbete än han trodde för att nå dit. Men i projektets slutskede lyckades han och blev därmed den förste i Gör om mig-projektets treåriga historia att nå ett mål om singel.

Kontinuerlig träning med Golfskolan-tränare. Totalanpassad utrustning från Golfstore och utprovade Srixonbollar. Dessutom kläder för alla väder från Abacus. Förutsättningarna var de bästa men resten av jobbet var upp till Anders Bergqvist att utföra.

När Bergqvist sökte till Gör om mig befann han sig i ett läge många spelare i Golfsverige kan relatera till. Avstannad resultatutveckling och handicap strax över 10 men en stor önskan om att äntligen få ta klivet ner till singelhandicap.

Det är dock, även utmärkta förutsättningar, ingen enkel uppgift. En av anledningarna till att så många golfspelare fastnar ovanför 10-strecket är att de lägger alldeles för få träningstimmar för att vända många bogeys och få par till det motsatta – fler par och färre bogeys.

Sedan Gör om mig lanserades 2015 har fyra deltagare försökt nå singelhandicap – Anders Bergqvist är den förste som lyckats. Med en vecka kvar till avslutningen på Ringenäs slog han till med 38 poäng och kunde kapa de sista tiondelarna för att nå officiell singelhandicap 9,4.

Varför lyckades du uppnå ditt mål?

– Stabiliteten. Jag har utvecklats så mycket i alla delar av spelet men framförallt är jag en mycket mer stabil spelare idag på ett helt annat sätt än tidigare. Det finns inga katastrofrundor längre. Träningen med Sofia har varit helt avgörande. Hon har gett mig nycklarna och vetskapen om hur jag ska göra för att lyckas, säger Anders Bergqvist.

Tränaren Sofia Edman valde från början en taktik som hon vet fungerar och som oftast förvånar de elever som vill bli singelhandicappare, som Bergqvist också blev.
– För att bli singelhandicappare måste du nästan alltid bli bättre i närspelet och på och runt green. Anders och många andra är helt övertygade om att allt ligger i svingen och svingteknik. Bara de får bättre ordning på det så kommer de sänka sig, tror de. Anders hade ingen aning om var hans slag på banan försvann, men det var runt greenen som han kunde tjäna slag. Hur Anders tog sig ner till 11 i handicap med det mediokra närspelet förstår jag inte, säger Sofia Edman.

Det fanns dock saker i Bergqvists sving som behövde ändras och justeras men fokus låg hela tiden på närspelsträning.
– Chippar och pitchar har vi tragglat flera gånger om och det har blivit mycket bättre tekniskt och framförallt är jag mycket stabilare 30 meter och in mot green. Jag gör nästan inga skitslag i närspelet längre. Det har kapat många slag, säger Bergqvist.

I vanliga svingen har grunderna och svingspåret förbättras avsevärt. Tidigare stod Anders Bergqvist mer hopkrupen och fick inte alls ut någon vidare längd eller höjd. Nu när han ställer sig vid bollen utstrålar han mer pondus och levererar kraftfulla slag.

Vad har varit svårast att ändra på?
– Greppet. Det verkade som att Sofia ville vänta lite med att ändra mitt otroligt starka grepp men ganska tidigt gick hon in och vred upp min högerhand. Det kändes lätt i början men sen kom bakslaget och ingenting fungerade. Det var en övergång som tog tid men nu tar jag det helt naturligt… nästan.

Nu när Anders Bergqvist uppnått sitt mål vill han ge andra i samma sits rådet att inte försöka på egen hand utan vara villig att söka hjälp och vägledning av en tränare.
– Jag gick alltid förbi rangen till första tee och tänkte envist att det skulle gå av sig själv. När jag tänker tillbaka på vad jag gjorde och visste då, hade jag aldrig nått singelhandicap. Så även om du inte tror på det så ta lektioner och träna på det du lär dig.

Du gick från svårspelade klubbor som mer passar låghandicappare till något mer hjälpande klubbor, vad innebar det för spelet?
– En större trygghet och det har blivit enklare för mig att spela. Jag får framförallt mer jämnhet i slagen. Tryggheten ligger i att jag inte längre behöver slå perfekta slag, även fast jag såklart vill det men en dålig träff med nya klubborna renderar i bra resultat ändå.

Varför blev du den förste i Gör om mig som tog dig till målet singelhandicap?
– Tid, inställning och tålamod. Och det gäller att vilja de sakerna. För det såg länge ut som att det inte skulle gå. Varför de andra inte lyckats tror jag bara handlar om tillfälligheter men det som kan ha inverkat på mig var när Sofia, till slut, fick mig att tänka långsiktigt. Jag jagade målet och försökte forcera resultat. Sofia fick mig att tänka i processer och sa att de övningar och ändringar vi gör nu kommer göra skillnad men inte förrän jag tar mig tiden att få dem att fungera. 

Jag sänkte mig också 2017!
Ja
114
22
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!