5de4230c3f529

Artiklar

Deltagarna sänkte sig i snitt med 18 procent

Nu har det blivit dags att summera den tredje säsongen av Svensk Golfs stora satsning Gör om mig.

Text: Olof Åsgård • 2017-12-14 Uppdaterad 2019-12-12

De fick varsin tränare och anpassade klubbor, bollar och kläder. Men för att utvecklas behövde de själva göra jobbet. Årets upplaga är över och resultatet blev återigen lyckat. Vi har även blickat bakåt och tittat hur det gått för tidigare Gör om mig-deltagare.

Anders Bergqvist ville bli singelhandicappare. Det krävdes mer arbete än han trodde för att nå dit. Men i projektets slutskede lyckades han och blev därmed den förste i Gör om mig-projektets treåriga historia att nå ett mål om singel.

Kontinuerlig träning med Golfskolan-tränare. Totalanpassad utrustning från Golfstore och utprovade Srixonbollar. Dessutom kläder för alla väder från Abacus. Förutsättningarna var de bästa men resten av jobbet var upp till Anders Bergqvist att utföra.

När Bergqvist sökte till Gör om mig befann han sig i ett läge många spelare i Golfsverige kan relatera till. Avstannad resultatutveckling och handicap strax över 10 men en stor önskan om att äntligen få ta klivet ner till singelhandicap.

Det är dock, även utmärkta förutsättningar, ingen enkel uppgift. En av anledningarna till att så många golfspelare fastnar ovanför 10-strecket är att de lägger alldeles för få träningstimmar för att vända många bogeys och få par till det motsatta – fler par och färre bogeys.

Sedan Gör om mig lanserades 2015 har fyra deltagare försökt nå singelhandicap – Anders Bergqvist är den förste som lyckats. Med en vecka kvar till avslutningen på Ringenäs slog han till med 38 poäng och kunde kapa de sista tiondelarna för att nå officiell singelhandicap 9,4.

Varför lyckades du uppnå ditt mål?

– Stabiliteten. Jag har utvecklats så mycket i alla delar av spelet men framförallt är jag en mycket mer stabil spelare idag på ett helt annat sätt än tidigare. Det finns inga katastrofrundor längre. Träningen med Sofia har varit helt avgörande. Hon har gett mig nycklarna och vetskapen om hur jag ska göra för att lyckas, säger Anders Bergqvist.

Hemligheten bakom succén: Custom fitting!

Nu när Anders Bergqvist uppnått sitt mål vill han ge andra i samma sits rådet att inte försöka på egen hand utan vara villig att söka hjälp och vägledning av en tränare.
– Jag gick alltid förbi rangen till första tee och tänkte envist att det skulle gå av sig själv. När jag tänker tillbaka på vad jag gjorde och visste då, hade jag aldrig nått singelhandicap. Så även om du inte tror på det så ta lektioner och träna på det du lär dig.

Du gick från svårspelade klubbor som mer passar låghandicappare till något mer hjälpande klubbor, vad innebar det för spelet?
– En större trygghet och det har blivit enklare för mig att spela. Jag får framförallt mer jämnhet i slagen. Tryggheten ligger i att jag inte längre behöver slå perfekta slag, även fast jag såklart vill det men en dålig träff med nya klubborna renderar i bra resultat ändå.

Varför blev du den förste i Gör om mig som tog dig till målet singelhandicap?
– Tid, inställning och tålamod. Och det gäller att vilja de sakerna. För det såg länge ut som att det inte skulle gå. Varför de andra inte lyckats tror jag bara handlar om tillfälligheter men det som kan ha inverkat på mig var när Sofia, till slut, fick mig att tänka långsiktigt. Jag jagade målet och försökte forcera resultat. Sofia fick mig att tänka i processer och sa att de övningar och ändringar vi gör nu kommer göra skillnad men inte förrän jag tar mig tiden att få dem att fungera. 


Text: Olof Åsgård • 2017-12-14
ArtiklarGolfskolan
Scroll to Top