Onykter golfare stoppades ute på banan

En onykter golfare krockade golfbilen med en bag på tee. Då ingrep en annan golfare.

Onykter golfare stoppades ute på banan
Genrebild. //Foto: iStock

Golfaren Patrik Larson fick vara med om en annorlunda upplevelse under sitt besök på en resortanläggning i södra Sverige.
Under ronden på banan fanns det i gruppen framför en spelare som körde golfbil – onykter.
Till slut kände sig Patrik Larson och hans spelkamrater tvingade att ingripa på hål 17.
– Golfaren vinglade och några hål tidigare hade han ramlat ner i ett dike. När han krockade med en bag som stod på tee så kände vi oss tvingade att ta golfbilen. Efter ronden anmälde vi det inträffade i receptionen, säger Patrik Larson till Svenskgolf.se.

Svenskgolf.se har pratat med den verkställande direktören på resortanläggningen.
Så här kommenterar han det inträffade:
– Man blir förbannad, bestört och beklämd att folk kan bete sig så här. Någonstans är jag lättad över att det "bara" var ett set golfklubbor som gick sönder – det hade kunnat sluta mycket värre.

Golfanläggningen har en anställd golfbilsansvarig som gått en utbildning via Svenska Golfförbundet och är därmed certifierad uthyrare.
– Från det har vi även tagit fram en avtalsmall som den som hyr golfbilen måste signera. Där står det att vi har nolltolerans på sådana här saker och att körtkort krävs för att få hyra golfbil. En annan åtgärd som vi sedan flera år har vidtagit är maxhastigheten på golfbilar – den har vi sänkt. Det har inte med alkohol att göra utan handlar snarare om att man inte behöver köra rally på en golfbana, säger vd:n.

Vad kan ni göra föra undvika liknande incidenter framöver?
– Det finns ju en problematik här – om den som hyr golfbilen är nykter när han eller hon signerar avtalet och kör ut på ettan, men sedan på hål 7 eller 13 är vederbörande onykter. Eller så kanske det är en onykter kompis som kör då. Hur kontrollerar man sånt på ett område över 160 hektar? Vi har inte ens ett hål 9 som kommer in vid klubbhuset och där en "vinglig" golfbilsfärd skulle kunna upptäckas.

Har ni pratat med den onyktra golfaren?
– Ja, personen har gett sig till känna och ångrar sitt beteende. Jag hoppas att fler golfare tänker över sitt beteende ute på banan.

Lars-Åke Magnusson är polisinspektör vid trafikenheten i Malmö.
Så här har han tidigare sagt till Svensk Golf:
– Jag är inte säker på att alla känner till att reglerna för att köra en golfbil är lika stränga som de som gäller för en vanlig bil. Det krävs att man har körkort och när det gäller alkohol så går gränsen vid 0,2 promille även när man kör golfbil. En vanlig missuppfattning är att man kan ta en och annan pilsner före ronden och sedan köra golfbil i tron om att trafikreglerna inte gäller på golfbanan med hänvisning till att banan är ett inhägnat område. Det är fel och i princip kan du åka dit för rattfylleri om du är berusad och kör en golfbil i ditt eget vardagsrum.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!