Efter hundattacken: Golfaren har gett sig till känna

På tisdagseftermiddagen kom en golfare in på klubbens kansli och erkände att det var han som träffat hunden Sally med ett slag.

Efter hundattacken: Golfaren har gett sig till känna
Det var på Norrmjöle GK:s drivingrange som hunden Sally attackerades. //Foto: Ronny Norman & Ulf Bergström

Svenskgolf.se rapporterade om hur hunden Sally träffades av ett slag från en golfare på drivingrangen på Norrmjöle GK utanför Umeå.
Hunden fick en stor infektion i käken, två kindtänder var krossade, hål i kinden och det blev tre timmars operation för att få ut alla småbitar från tänderna som var krossade.
Händelsen, som inträffade måndagen 22 maj, skapade starka reaktioner bland läsarna.

När incidenten inträffade hade Norrmjöle GK ännu inte riktigt öppnat för säsongen och först veckan efter fick kansliet och styrelsen ett mail från hundägaren som berättade om vad som hänt.
– Efter det gick vi ut med en efterlysning på Facebook och hemsidan. Här om dagen skickade jag även ut ett mail till alla medlemmar om det inträffade. Det blev starka reaktioner bland våra medlemmar och lokapressen uppmärksammade händelsen.
– Under tisdagen kom det in en man till mig på eftermiddagen och berättade att det var han som hade slagit, säger Robert Larsson, vd på Norrmjöle GK till Svenskgolf.se

Berätta om mötet!
– På ett sätt kan jag tycka att det är starkt av den här mannen att komma in och erkänna att det är han. Mannen berättade sin version av det hela.

Hur löd den?
– Mannen förklarade att han var precis uppe i baksvingen och på väg ner i tillslaget så hoppade hunden fram. Han hann inte stoppa slaget. Han påstår att den som var hundvakt var så upprörd att det inte gick att få kontakt med honom. Det är mannens tolkning av verkligheten.

Vad sa du till honom?
– Mitt budskap till mannen var: herregud, även om du anser att det är ett misstag så borde du väl ändå vara intresserad av hur det gick för hunden?

Rör det sig om en medlem?
– Ja. Han har varit medlem ett bra tag.

Robert Larsson fick tag på hundägaren och lämnade namnet på personen som hade slagit. Kontakt etablerades och parterna träffades under onsdagsförmiddagen.
– Det känns bra och jag hoppas att de kan hitta något samförstånd. Ekomomiskt är det en sak, men det lidande som den stackars hunden har fått utstå måste vara brutalt. När hundägaren berättar om vilken process hunden har fått genomgå så blir man förtvivlad. Hunden mår efter omständigheterna ganska bra i dag.

Vad händer nu?
– Klubben måste göra en anmälan enligt de rutiner som finns inom Svenska Golfförbundet och Riksidrottsförbundet. Vi har styrelsemöte i klubben i kväll och där kommer vi att diskutera frågan och skriva den formella anmälan och så får vi begära in båda parters versioner. Sedan skickas ärendet vidare till SGF och deras juridiska experter.

Vad blir det för straff för medlemmen?
– Det vill jag inte spekulera i. Men beteendet är förklastligt, oavsett om det var en olycka eller inte. Då ber man om ursäkt och tar ansvar för det man gjort. Är det medvetet så har man ingenting på en golfbana att göra. Det är mina ståndpunkter.

Är medlemmen avstängd under utredning?
– Det får vi ta ett beslut om i kväll på styrelsemötet. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!