5de4690f440d2

Artiklar

Kungsängens greenkeeper berättar om arbetet på Royal Troon

Kungsängen GC:s greenkeeper var en del av det team som jobbade med banan under The Open Championship. Nu berättar han vad han tar med sig hem från en av världens största tävlingar.

Text: Erik Hallberg • 2016-07-28 Uppdaterad 2016-07-28

Skotten Paul Tait, som till vardags är greenkeeper på Kungsängen GC som ligger strax norr om Stockholm, var på plats på Royal Troon under sommarens The Open Championship där Henrik Stenson tog en historisk seger.

Paul Tait jobbade under majorveckan tillsammans med banskötarna för att hålla banan i absolut bästa skick. Han menar att arbetet med en golfbana inför en så här stor tävling är oerhört seriösa och energikrävande.

– Det går inte riktigt att beskriva den ansträngning som ligger bakom förberedelserna. Till exempel var banpersonalen på banan hela vintern för att renovera de 100 bunkrarna. Under vintern på Skottlands västkust är det konstant kulingvindar och regn så det är varken kul eller skönt. Det kan jag intyga för jag har själv upplevt det.

Att Paul Tait fick vara med i det team som tog hand om banan har sin naturliga förklaring, han känner banan mycket väl.

– Min karriär som greenkeeper började faktiskt på Royal Troon. Jag arbetade där fårn att jag var 16 till 19 år. Varje sommar åker jag dit och besöker banpersonalen då banan ligger nära min hemstad. Jag arbetade även på banan 2004 när The Open spelades där så det var väldigt häftigt att få komma tillbaka och göra sitt andra The Open.

Tait menar att det är viktigt att ta med sig erfarenheterna från The Open tillbaka till Kungsängen för att kunna förbättra sitt eget arbete hemma i Sverige.

– Efter att ha arbetat på Bro Hof Slott under Nordea Masters, vilket enligt mig är den bästa golfbanan i Sverige och Royal Troon som är en av de bästa banorna i Storbritannien inser jag vad som behövs för att en bana ska hålla världsklass. Jag har alltid haft inställningen att ge 100 procent fokus till personalen, medlemmarna och gästerna. Om du kan göra det kommer du med största sannolikhet klara dig väl i den här branschen. Jag har haft turen att få arbeta under mycket duktiga head greenkeepers och banchefer under min karriär.

Därför kommer det inte finnas några måsar vid Royal Troon


Kungsängens drivingrange har fortfarande problem


Text: Erik Hallberg • 2016-07-28
ArtiklarKungsängen GCRoyal Troon GC
Scroll to Top