Spelade kineserna golf långt innan skottarna?

Golfen sägs ha sitt ursprung i Skottland på 1300-talet. Men var det egentligen här som sporten föddes?

Spelade kineserna golf långt innan skottarna?
Mingdynastins femte kejsare, Xuande, i full färd med att spela Chuiwan – som i mångt påminner om vår golf. Kan detta vara puttinggreenen? //Foto: Public Domain

Hål ska grävas i marken och bollen ska slås i hålen. Spelfältet ska vara över en stor yta med varierande terräng. Hålen ska markeras med färggranna flaggor.

Golf?

Nej, en fri översättning ur de första reglerna för chuiwan – skrivna redan 1282 i boken "Wan Jing" (bollinstruktioner) och beviset för att kineserna var före oss med golf. "Våra" första regler för modern golf skrevs nästan fem hundra år senare, i Skottland 1754.

Chuiwan skiljer sig egentligen bara på två punkter mot hur vi spelar golf i dag: Chuiwan spelades med enbart en hand, och bollarna var av trä (och dessutom av olika storlek, oklart riktigt varför).

Bollarna var tillverkade av trä.

När man läser vidare i den kinesiska regelboken är det fler detaljer som stämmer med den sport vi känner. Och ett pro-tips: Klubban ska hållas med måttlig styrka. Klubborna var för övrigt tio till antalet. Boken tipsar om att klubborna skulle tillverkas i skarven mellan vår och sommar för att bli av högsta kvalitet. Banorna höll tio hål – hos oss blev 9 eller 18 hål standardmåttet på en golfbana.

Boken innehåller också en del om etikett: De tävlande ska vara sportsliga och artiga, samt visa respekt för de äldre.

Chuiwan utvecklades under Songdynastin (960-1279). Det blev snabbt väldigt populärt och spelades av både kineser och nomadiska kejsare. Det spelades av såväl kejsare som fattigt folk, och det spelades av både barn och äldre, män och kvinnor. Chuiwan var folkligt, långt innan Sven Tumba gjorde golf till en folksport i vårt land.

Men populariteten för chuiwan klingade av under Mingdynastin (1368-1644). När de manchuriska stammarna erövrat Kina i början av 1600-talet populariserade de nya härskarna i stället sina egna traditioner som jakt, brottning och skridskoåkning.

Ändå kan det vara just den här sporten som vi spelar i dag. Under Yuan-dynastin (1271-1368) pågick ett stort kultur- och handelsutbyte mellan Kina och väst, bland annat med hjälp av mongolska resanden.

Så nästa gång du peggar upp kan du skänka en tanke till kejsaren Xuande. Han regerade under Mingdynastin, och var en av de sista av landets "ledande" golfare.

 

Källa: Epoch Times, Absolute China Tours

Varje spelare använde tio klubbor, och klubborna hölls enbart med en hand.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!