(Golf)stjärnornas garden party

AT&T Pebble Beach National Pro-Am är inte som andra tävlingar på PGA-touren.

(Golf)stjärnornas garden party
Skådespelaren Bill Murray är den störste publikfriaren av alla på Pebble Beach Pro-Am. Bilden är från 2013. FOTO: Harry How/Getty Images

På torsdag startar tävlingen på PGA-touren där du kan se hockeylegenden Wayne Gretzky, hans svärson Dustin Johnson, Bubba Watson och skådespelaren Mark Wahlberg i samma boll.

De riktiga konnässörerna fnyser en aning åt Pebble Beach National Pro-Am, och menar att det mest är en chans för diverse känt folk att få synas på golfbanan med de som verkligen kan spela och tävla.

Underhållaren Justin Timberlake är startfältets vassaste amatör med 0,2 i handicap. FOTO: David Cannon/Getty Images

Andra tycker att det är en av årets roligaste tävlingar. För många är det ett gyllene tillfälle att fylla på autografblocket och groupie-bildalbumet.

Formatet är annorlunda: Alla spelar slagspel individuellt. Men man gör det i par.

156 amatörer och 156 proffs har parat ihop sig och spelar sedan i tre dagar på tre olika banor – Pebble Beach Golf Links, Monterey Peninsula (Shore Course) och Spyglass Hill.

Finaldagen avgörs på Monterey-halvöns pärla: Pebble Beach.

Dit kvalificerar sig de 60 bästa proffsen samt spelarna från de 25 bästa paren i Pro-Am.

Kändisarna gör allt för att få vara med i tävlingen – som hette Bing Crosby National Pro-Am fram till 1986. Den störste publikfriaren, skådespelaren Bill Murray, var länge ett osäkert kort efter en handoperation. Men Murray – som roat publiken genom att knuffa medtävlare ner i bunkrar, slå exploderande bollar och "kidnappat" barn från publiken – har nu meddelat att han kommer. Precis som de år då han nyligen opererat både knän och rygg.

Årets kändislista innehåller också skådespelarna Andy Garcia (känd från Gudfadern III och Oceans-trilogin) och Ray Romano ("Alla älskar Raymond"), countrystjärnan Toby Keith, musikern Huey Lewis, surfstjärnan Kelly Slater samt de legendariska quarterbackarna från USA:s största lagsport, Steve Young och Aaron Rodgers.

Förra utrikesministern Condoleezza Rice och skådisen Mark Wahlberg är trogna gäster när det vankas Pro-Am. FOTO: Getty Images. KLICKA FÖR STÖRRE.

Men glöm inte att det också är en riktig tävling på PGA-touren. Startfältet är imponerande, sex av de tio bästa på världsrankingen finns på plats: Jordan Spieth, Jason Day, Dustin Johnson, Patrick Reed, Justin Rose och Bubba Watson.

De två sistnämnda är värda att nämnas extra eftersom de lockades till tävlingen av sina spelpartners. Watson lurades dit av skådespelaren Mark Wahlberg medan Rose lockades att pegga upp tack vare underhållaren Justin Timberlake.

– Mark och Bubba är polare. Mark drog Bubba tillbaka hit. Det är coolt, säger tävlingschefen Steve John till Golf Digest.

Se förresten upp för Justin Timberlake. Denna multitalang ståtar med lägst handicap av alla kändisar: 0,2. Närmast kommer jazz-saxofonisten Kenny G (0,6).

Glöm inte bort att det är en proffstävling på en alldeles sagolik bana. Här förra årets segrare Brandt Snedeker på det nionde hålet. FOTO: Harry How/Getty Images.

Jag tycker Pebble Beach National Pro-Am är en kul tävling!
Ja
84
16
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!