KRÖNIKA: Kinhults resultat ointressant

KRÖNIKA: Kinhults resultat ointressant

Det blev ingen kanonrond eller storspel av Marcus Kinhult i proffsdebuten.
Men 76 slag är vare sig oroande eller anmärkningsvärt, tycker Svensk Golfs krönikör, Martin Strömberg.

Så var den avklarad, Marcus Kinhults proffsdebut.

Det blev 76 slag i kortet i BMW SA Open och det är väl vare sig förvånande eller särskilt upprörande. Resultatet idag är – om inte ointressant – så i varje fall av underordnad betydelse. 

Det är utveckling och anpassning som är intressant i detta skedet. 

Hur snabbt kommer Marcus att lära sig nya miljöer, nya grässorter, täta tävlingar och hur kommer han att kunna koppla bort pressen som naturligtvis finns där?

Att han har spelet för att konkurrera behöver vi inte ens diskutera, inte ens på den här nivån. Men tyvärr handlar proffsgolf i början av en karriär ganska lite om spel och väldigt mycket om att kunna slappna av och få ut så mycket som möjligt av sin kapacitet, att inte stressa fram resultat eller stirra på rankinglistor och inspelade pengar. 

Han ska få lära sig att må bra och spela ut.

Marcus Kinhult har tid. Han har all tid i världen även om han naturligtvis vill spela bra nu och säkra kort och spela om segrar.

Men om han skulle börja missa några kval, kanske tappa lite av det till synes starka självförtroendet så gäller det att komma ihåg att han är 19 år gammal. 

Vad man än tror om att det är samma spel och samma gräs och samma boll så är det en sanning med modifikation när det gäller steget ut i proffslivet.

Men kan någon hantera det så är jag övertygad om att Marcus Kinhult kan.

Det kan gå bra redan i år.

Men jag skulle inte heller bli särskilt förvånad om Kinhult kanske planar ut lite i år och får kämpa för kortet och kanske till och med spela kvalskola nästa vinter.

En golfspelares utvecklingskurva går oerhört sällan rakt från amatörledet ut på Europatouren eller PGA-touren. Det är Tiger, Sergio och Rory som jag kan räkna upp på rak arm. 

Ändå tog det McIlroy ett och ett halvt år att ta sin första seger i Dubai. Garcia och Woods vann i princip direkt som professionella.

Rickie Fowler rivstartade visserligen sin karriär på PGA-touren med två topp-tio direkt, varav ett förlorat särspel, men sedan tog det två och ett halvt år innan han tog sin första seger i North Carolina.

Kommer Marcus Kinhult att vinna på Europatouren?

Mitt svar är ett tydligt ja.

Kommer han att göra det i år?

Där är jag tveksam. Och det spelar egentligen ingen roll.

Jag tror inte att vägen till framgång är att försöka sätta rekord och det är massor av saker som spelar in. 

På rätt bana rätt vecka har han alla möjligheter och det viktiga är att han lär sig varje timme, varje rond, varje vecka varje månad. 

Då kommer framgångarna av sig själva.

Marcus Kinhult vinner på ET i år
Ja
129
130
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!