Upp med hakan – nu blir det ”ankringsförbud” i golfen
Bernhard Langer var en av de första tourspelarna som började med lång putter för att råda bot på sina "yips". FOTO: GettyImages

Upp med hakan – nu blir det ”ankringsförbud” i golfen

Den 1 januari 2016 förbjuds du att spela med klubban ankrad mot kroppen "

MAJORVINNAREN Webb Simpson valde att använda knäet. Andra kanske plockar fram sågen. Nej, den långa puttern förbjuds visserligen inte, men i och med nya regel 14-1b kan du nog lika gärna kapa den i två delar.

"Jag tror starkt på att man inte ska byta ut något som inte är trasigt" kommenterade Simpson, med glimten i ögat, sitt beslut att knäcka sin magputter för att börja putta med en kortare putter.

Från och med årsskiftet får du nämligen inte längre trycka klubbändan mot kroppen och skapa en så kallad ankringspunkt, vilket gjort mag- och bröstputters populära. En ankringspunkt kan åstadkommas dels direkt genom att klubban eller handen som håller i greppet fästs mot kroppen, dels indirekt genom att låta underarmen vila mot kroppen (se bilden längst till höger ovan).

Men regeln drabbar långt fler än bara tourproffs.

STILBILDANDE? Matt Kuchars putt-teknik, där skaftet vilar mot den främre underarmen, kan bli lösningen för yips-puttarna. FOTO: GettyImages

För somliga har den långa puttern varit en välkommen bot mot de förhatliga ryckningar i händerna som brukar stämplas som "yips". För andra har det bara blivit det mest bekväma och effektivaste sättet att sänka så många puttar som möjligt. Oavsett anledning är det nu hög tid för dessa att hitta ett nytt sätt att putta från och med 1 januari 2016.

– Jag har använt bröstputter sen 20 år tillbaka på grund av yips-problem, säger trehandicapparen Per Hildebrand.

För 69-åriga Hildebrand, som vunnit en handfull tävlingar på den svenska seniortouren med sin långa putter, blir vägen framåt att gå tillbaka till en kort putter – men med en twist.

– Det är omöjligt för mig att putta från höger med en kort putter. Sen fyra månader har jag puttat från vänster med kort putter. Någon informerade mig att man bara kan ha yips från ett håll. Men det tar tid att lära om, säger han.

BJÖRN OLSSON VALDE en annan modell och har faktiskt hittat en teknik som till och med fungerar bättre än den magputter han använt i ett antal säsonger.

– Jag har numera specialanpassat en putter och gått över till en variant som nog bäst beskrivs som en blandning av Matt Kuchars stil men med Bernhard Langers gamla grepp, säger Olsson och syftar på hur den tvåfaldige majorvinnaren förr i tiden kopplade fast puttergreppets ända mot underarmen med högerhanden.

Flera läsare beskriver just att en Kuchar-liknande teknik där puttergreppet får vila mot underarmen är ett smidigt och ryckfritt sätt att gå vidare.

ANKRINGSFÖRBUDET VAR förstås en dödsstöt för försäljningen av mag- och bröstputters när regeländringen presenterades 2013, men tillverkarna har redan hunnit ställa om.

– För vår del har förbudet faktiskt ökat putterförsäljningen eftersom vi lanserade Tank-modellen i samma veva, säger Lars Aldskogius, säljchef för Callaway i norra Europa.

Med Tank syftar han på Odysseys motviktade puttermodeller, något de flesta puttertillverkare inkluderat i sina produktportföljer idag.

– Nu finns ett alternativ för de som lider av yips, många gillar de motviktade modellerna och puttar bättre med dem, säger Aldskogius.

LÅNGA PUTTERS är ju fortsatt tillåtna, så länge de används på ett godkänt sätt, men någon större oro över att den nya regeln blir svårtillämpad finns inte.

– Det är klart att det finns gråzoner, du får inte ankra underarmen mot kroppen, men överarmen ända till armbågen är okej. Men om du inte ens ankrar underarmen till kroppen blir det väldigt vingligt och då tror jag att man väljer ett vanligt sätt att putta på, säger Claes Grönberg, regelansvarig på SGF.

Webb Simpson ställde sin avbrutna magputter hemma i prisskåpet, bredvid US Open-pokalen från 2012. Vad gör du med din?


FAKTA

FYRA SÄTT SOM ÄR OKEJ 2016

...OCH ETT SOM BLIR FÖRBJUDET

Klicka på bilden för att se den förstorad.

Jag måste byta putter till nästa säsong!
Ja
23
188
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!