Rafael Cabrera-Bello såg till att det blev spansk seger för tredje året i rad i Dubai. Foto: Getty Images

Följa

Spansk glädje i Dubai

Tävlingsveckan började och slutade i dur för Rafael Cabrera-Bello. I torsdags rivstartade han med nio birdies på de första elva hålen och gjorde en 63:a. På söndagen fick han lyfta den gigantiska segerpokalen i Dubai Desert Classic.

Text: Jörgen Ohlson • 2012-02-12 Uppdaterad 2012-02-12

Omega Dubai Desert Classic

Datum: 9-12 februari
Bana: United Arabs Emirate, Dubai
Prispengar: $2 500 000
Vinnare: Rafael Cabrera-Bello

Deltagare
Starttider
Slutställning

Race to Dubai Ranking
Ryder Cup Ranking

Relaterat
En kanarisk raketstart
Stensons comeback
Sjöholm har chansen

TV-TIDER
Torsdag: 10.30-14.30 (Viasat Golf)
Fredag: 10.30-14.30 (Viasat Golf)
Lördag: 10.00-14.00 (Viasat Golf)
Söndag: 10.00-14.00 (Viasat Golf)

Rafael Cabrera-Bello, 27-åring från Gran Canaria, höll nerverna under kontroll under den rafflande avslutningsronden. Med en birdie på 17:e lyckades han gå loss ur den tättrio som kämpade sida vid sida och som inkluderade Lee Westwood och Stephen Gallacher.

Eftersom ingen av de båda britterna, som gick i sista grupp, lyckades göra birdie på 18:e (par 5) kunde “Rafa” glädjas åt sin hittills största golfframgång.

– Det är en ofattbar känsla och det har varit en omtumlande vecka för mig. Nu känner jag en enorm stolthet att få mitt namn på samma pokal som mina landsmän Ballesteros, Olazàbal, Jiménez och min bäste polare Alvaro Quiros, sa vinnaren, som nu såg till att det blev spansk seger för tredje året i rad på Emirates Golf Club.

Det var Quiros som tog titeln i fjol och Jiménez 2010.

Rafael Cabrera-Bello kommer från en genuin kanarisk golffamilj. Lillasyster Emma spelar på damernas europatour och den två år yngre brodern Miguel ses av många på Gran Canaria som en ännu större golftalang än brorsan. Han har vunnit massor av stora internationella amatörtitlar men beslutade sig för något år sedan att satsa på en civil karriär i USA.

Syskonen har lärt sig spela golf på Real Club de Golf de Las Palmas i Bandama (Spaniens äldsta golfklubb), där de fortfarande är medlemmar. I dag har “Rafa” sitt hem strax bakom övningsfältet på Maspalomasbanan.

Segern var Cabrera-Bellos andra på Europatouren. Sin första tog han 2009, då han avslutade med en 60-rond för att bli österrikisk mästare.

Nu öppnas dörrar för spanjoren. Han får tillträde tillkommande WGC-tävlingar och han närmar sig en topp 50-plats på världsrankingen. Han borde även ha anledning att snegla mot höstens Ryder Cup.

– Såna saker har jag inte hunnit tänka på ännu. Det är bonus. Just nu är jag bara glad och stolt över mig själv för att jag kunde vinna med så många stora namn i toppstriden. Jag lyckades behålla lugnet och uppträda precis så som jag läst om att man ska göra i sådana här situationer, sa vinnaren.

En som lämnade banan besviken var Lee Westwood. Han var i ledningen inför sista ronden och efter en eagle redan på andra hålet, par 4, trodde många att världstrean skulle glida i från. Och Westwood fortsatte att spela bra. Tyvärr var puttern iskall denna söndag och man kunde mot slutet av ronden se frustrationen i engelsmannens ögon. På sista hålet, par 5:an, var han i greenkant på två och hade behövt göra birdie för särspel. Men chippen var direkt dålig och chansen försvann.

Bra tävling av Joel Sjöholm
Joel Sjöholm, friskusen från Skaftö, startade sista ronden bara två slag från ledningen och borde ha haft drömmar om en seger när han peggade upp på ettan. Han höll ihop spelet bar även under slutvarvet men lyckades aldrig ta sig in i den direkta segerstriden.

Det blev till slut en 72-rond för Sjöholm, sedan han sänkt en monsterputt för par på sista hålet. Serien 71-66-66-72 (-3) räckte till en fin delad niondeplats. Han var i mål fem slag bakom vinnaren och delade placering med sin mentor och Skaftö-granne Thomas Björn. Det lär gå fler tåg för 25-åringen, som med sina knickers tillhörde de mest eleganta spelarna på banan vad klädseln beträffar.

Fler svenska gjorde bra insatser. Johan Edfors avslutade med 70 slag för en delad 16:e plats och för Henrik Stenson (73) borde den slutliga 20:e-placeringen vara att stort steg i rätt riktning efter en lång period av mörker.

Tiger har vittring
Sex i särspelsdrama

Text: Jörgen Ohlson • 2012-02-12
FöljaNyheter
Scroll to Top