Branden Grace, den 50:e i raden av sydafrikanska vinnare på Europatouren. Foto: Getty Images

Följa

Första segern för Grace

Joakim Lagergren hade höga ambitioner inför finalronden av Joburg Open. Men det höll inte den här gången. Den unge svensken föll till delad 17:e plats och fick se sig besegrad med åtta slag av vinnaren, sydafrikanen Branden Grace.

Text: Jörgen Ohlson • 2012-01-15 Uppdaterad 2012-01-15

Joburg Open

Datum: 12-15 januari
Bana: Royal Johannesburg and Kensington GC
Prispott: €1 300 000
Vinnare: Branden Grace

Deltagarlista
Starttider
Slutställning

Race to Dubai Ranking
Ryder Cup Ranking

Rond 1
Rivstart av Sjöholm
Rond 2

Väderproblem i Sydfrika
Rond 3

Joakim ”grymt taggad”

TV-TIDER
Viasat Golf
Alla dagar (torsdag-söndag) 11.00-15.00

23-årige Branden Grace, som klarade sitt tourkort vid kvalskolan i höstas, blev den 50:e sydafrikanske vinnaren på Europatouren. Och den andre av två möjliga 2012.

Även om Grace inte hade särskilt mycket flyt under slutronden – en birdie, en bogey och 16 par – så räckte hans 72:a precis för att han skulle hålla undan för en formidabelt spurtande Jamie Elson.

– Det här är en dröm som blivit sann. Det är underbart att vinna inför hemmapublik. Jag skulle inte vilja byta den här titeln mot någonting annat, sa Grace på presskonferensen.

– Det var ganska tufft därute idag. Jag spelade riktigt bra, träffade bollen superbt, men puttern var kall. Jag hittade inte hastigheten på greenerna. Jag är tacksam för att jag ändå kunde hålla undan.

Brenden passade också på att offentligt hylla sin caddie, Zack Rasego.

– Han höll mig lugn hela dagen och har stor del i den här segern. Stort tack till Zack.

Jamie Elson, engelsmannen, fixade sitt tourkort vid kvalskolan för en månad sedan genom att på sista greenen – det 108:e hålet – sänka en 13-metersputt för birdie. Den här söndagen i Johannesburg rullade han i en tiometers för eagle och en 63:a på sista hålet och det var nära att det räckt till första ET-segern.Han var bara ett slag efter Grace.

Elson, som vi säkert får höra talas om framöver, började och slutade tävlingen med 63-ronder. Hade han bara haft lite bättre ordning på spakarna däremellan – 75-70 – hade förstås segern varit hans.

Joakim Lagergren, 20-åring från Lydinge GK, är yngste svensk med ET-kort och den tredje yngste svensken någonsin på touren. Han har höga mål.

Efter tredagars spel låg han på delad tiondeplats och han var, som han sa, ”grymt taggad” , inför sista dagen.

– Jag tänker inte nöja mig en en tiondeplats, sa Joakim till Svensk Golf på lördagskvällen.

Tyvärr gick det åt fel hål för den stockholmsfödde skåningen den här gången. Han fick en jobbig start på sista ronden med två bogeys på de första tre hålen. Men det som definitivt släckte drömmarna om en topplacering var en trippelbogey på det elfte hålet, par 4.

Joakim Lagergren fick till slut 73 slag på ronden och en delad 17:e plats i sin första europatourtävling med full spelrätt. En klart godkänd debut. Joakim är en spelare som defintivt gett löften om en ljus framtid.

Nu fick han dela placering med en annan svensk, Magnus A Carlsson, som avslutade med 72 och i likhet med Joakim fick -9 i sammandraget.

Det tredje svensken som klarade kvalgränsen var Joel Sjöholm. Han avslutade med 69 slag (-6 totalt) och landade på delad 37:e plats.

Pettersson fyra efter
Emanuelsson trea i LET-kval

Text: Jörgen Ohlson • 2012-01-15
FöljaNyheter
Rulla till toppen