Fredrik Jacobson fick en bra start i Memorial Tournament. Foto: Getty Imges

Följa

”Fidde” nia i Memorial

Ledarna heter Rose, Fowler och Ogilvy, två svenskar finns på topp 15-listan medan Tiger Woods fortfarande söker formen. Öppningsdagen av prestigefyllda Memorial ger löften om en intressant fortsättning.

Text: Jörgen Ohlson • 2010-06-04 Uppdaterad 2010-06-04

The Memorial

Bild 1108675

The Memorial Tournament
Datum
: 3-6 juni
Bana: Muirfield Village, Ohio
Prispengar: 6 000 000 us dollar

Startfält
Starttider
Fed Ex Cup-ranking
VärldsrankingAktuell ställning

Relaterat
Jagad Woods är tillbaka

Bäste svensk efter dag 1 är Fredrik Jacobson, som demonstrerade sin fina försommarform med en andraplats i Texas nyligen. Nu öppnade ”Fidde” med en stark 68:a – fem birdies, en bogey – som placerar honom på delad nionde plats, bara tre slag från täten.

Även Carl Pettersson, som har ljuva minnen från Muifield Village 2006, såg till att ta rygg på tätgruppen. Svenskamerikanen ligger efter en 69-rond på delad 15:e plats.

Första dagens spel stördes av ett förmiddagsregn, som tvingade in de tidigt startande i klubbhuset under någon timme. Bland dem fanns svenskarna Henrik Stenson och Peter Hanson, som bara hade spelat tre respektive ett hål vid avbrottet.

Peter Hanson hade svårt att få spelet att stämma som han ville men lyckades på hemvägen få i tre välkomna birdies i rad. De gav honom en klart godkänd 71:a och 34:e plats.

-Jag kan bättre än så här. Men om jag gör 71 på Muirfield när jag inte spelar bra måste jag vara nöjd med resultatet, sa Peter till Svensk Golf.

Henrik Stenson har två veckor före US Open fortfarande en bra bit kvar till sitt rätta jag. 73 slag (delad 67:e) är inte någon score som Henrik  kan vara särskilt lycklig över.

Rose satte ribban
Frånsett en tredjeplats i Honda Classic i mars har Justin Rose inte gjort mycket väsen av sig i år. Den här torsdagen var det i alla fall engelsmannen som satte ett tidigt riktmärke för konkurrenterna när han på morgonen kom in med en  bländande 65-rond, sju under par.

Bara två man nådde denna nivå. Det var den 21-årige amerikanske friskusen Rickie Fowler och australiensaren Geoff Ogilvy som såg till att ledningen vid dagens slut var tredelad.

Ogilvy hade julafton på greenerna och sänkte det mesta han tittade på. Ändå var det en slarvmiss från 70 centimeter på 17:e som det talades om efteråt och som kostade honom ensam ledning.

Jobbigt för Tiger
Tiger Woods, som bara har en placering (US Masters) på tre starter efter comebacken, fick ihop en parrond (72) utan att göra birdie på något av par 5-hålen. Det var första gången sedan 2004 som världsettan inte gick under par i Memorial, en favorittävling som han vunnit fyra gånger.

Tiger spelade inte bra och hade dessutom maximal otur på sjätte hålet, där ett mycket bra räddningsslag från svår ruff träffade en sprinklerlock och försvann ut bland publiken. Han fick där rädda bogey med en tremetersputt.

-Jag spelade bedrövligt emellanåt, sa Tiger, som spred drivarna inledningsvis och som framför allt inte hade den sedvanliga känslan när det gällde wedgeslagen.

Tiger behöver bli topp 4 den här veckan för att inte riskera att tappa förstaplatsen på världsrankingen. Och att utmanaren Phil Mickelson ser het ut borde oroa Woods en aning. Mickelson inledde med 67 och är en av fem spelare som delar fjärdeplatsen, två slag bakom ledartrion.

European Tour: Woods dag i Wales

Text: Jörgen Ohlson • 2010-06-04
FöljaNyheter
Rulla till toppen